Nóż kuchenny ZWIEGER Obsidian 20 cm
Nóż kuchenny z linii Obsidian marki Zwieger to niezastąpione narzędzie w kuchni profesjonalisty jak i amatora gotowania. Ostrze wykonane z niemieckiej wysokowęglowej stali chromo-molibdenowo-wanadowej (X50CrMoV15), która gwarantuje długą żywotność oraz precyzję krojenia.
Najniższa cena produktu 165,75 zł z dnia 26.04.2024
Opis & Specyfikacja
Nóż kuchenny Obsidian - do krojenia mięsa
Ten typ noża kuchennego jest czymś pomiędzy nożem uniwersalnym a szefa - większy od uniwersalnego, ostrze choć podobne do noża szefa jest od niego węższe. To doskonałe narzędzie do krojenia każdego rodzaju surowego mięsa, jak również do oddzielania go od kości - spiczaste, ostre zakończenie i wąska klinga pozwalają łatwo wycinać mięso także w ciężko dostępnych miejscach. Idealnie nadaje się także do krojenia wędlin, szynki czy pieczonego drobiu.
Wysokiej jakości stal nierdzewna
Noże z linii Obsidian posiadają ostrza typu full-tang (głownia i rękojeść stanowią integralną całość), hartowane w kilkustopniowym procesie temperaturowym. Wycięte z jednego kawałka najwyższej jakości niemieckiej stali nierdzewnej X50CrMoV15 z dodatkiem chromu, molibdenu i wanadu. Dodatek tych pierwiastków w stali zmniejsza kruchość oraz podnosi odporność na ścieranie. Noże wykonane z takiej stali osiągają bardzo wysoką ostrość, twardość, wytrzymałość a przy tym odporność na korozję. Ostrza są idealnie gładkie, wytrzymałe oraz na długo utrzymują swoją ostrość a to dzięki poczwórnemu, fabrycznemu systemowi ostrzenia. Ich twardość w skali Rockwella sięga 56 HRC.
Nóż posiada ergonomiczną, wyprofilowaną rękojeść wykonaną z tworzywa ABS. Dzięki niej idealnie leży nawet w mokrej dłoni, zapewnia pewny chwyt nawet podczas intensywnego krojenia oraz wygodę w użytkowaniu. Wzmocniona nasada ułatwia docisk i zapewnia bezpieczeństwo użytkowania. Wtopiony w rączkę noża emblemat potwierdza jego najwyższą jakość.