Kociołek żeliwny myśliwski EMALIA RYBNIK 4l
Kociołek marki Emalia Rybnik o pojemności 4l wykonany z najwyższej jakości żeliwa. Posiada 3 odkręcane nóżki oraz pokrywę z odpowietrznikiem.
Najniższa cena produktu 174,99 zł z dnia 25.04.2024
Opis & Specyfikacja
Kociołek żeliwny myśliwski EMALIA RYBNIK 4l
Kociołek żeliwny nazywany także myśliwskim doskonale sprawdzi się podczas biesiadowania przy ognisku zarówno w przydomowym ogrodzie jak i na działce, na kempingach czy podczas plenerowych wyjazdów. Kociołek został wykonany z wysokiej jakości żeliwa, odpornego na wysokie temperatury. Naczynie to szybko się nagrzewa, równomiernie rozkładając temperaturę podczas gotowania a przygotowane potrawy pozostają ciepłe na długo. Naczynia żeliwne należą do jednych z najzdrowszych, służą w kuchni od wielu lat - nie wydzielają się podczas gotowania szkodliwe związki, co za tym idzie jedzenie jest zdrowsze.
Kociołek 4l - bardzo funkcjonalny i praktyczny.
Kociołek myśliwski to doskonałe naczynie do przygotowywania potraw na świeżym powietrzu - duszone mięsa, warzywa, różnego rodzaje gulasze, pieczonki a także zupy. Długie, powolne gotowanie nad ogniskiem powala na wydobycie intensywnego aromatu i smaku przygotowywanych dań. Kociołek dzięki swojej pojemności (4 l) umożliwia przygotowanie potraw dla kilku osób jednocześnie, dlatego idealnie sprawdzi się podczas spotkań rodzinnych czy w gronie przyjaciół.
Kociołek posiada szczelną pokrywę z odpowietrznikiem, 3 nóżki oraz przykręcany uchwyt dociskający pokrywę. Otwór w pokrywie reguluje ciśnienie wewnątrz kociołka, co zapewnia bezpieczeństwo użytkowania. Wysokie nóżki pozwalają na stabilne postawienie go na ziemi, bezpośrednio nad źródłem ognia. Kociołek można także zawiesić nad ogniskiem dzięki uchwytowi. Dodatkowym plusem jest możliwość demontażu nóżek. Umożliwia to łatwe transportowanie jak i przechowywanie produktu.
Korzystanie z kociołka żeliwnego jest świetną i zdrowszą alternatywą dla wieczorów przy grillu. Dania w nim przygotowywane długo utrzymują temperaturę, co sprzyja długiemu biesiadowaniu.
Zalecenia dotyczące użytkowania:
- kociołek jest już wypalony i jest gotowy do użycia
- po każdym użyciu kociołek należy umyć, osuszyć oraz nasmarować wewnątrz olejem w celu jego zaimpregnowania. Nadmiar wytrzeć papierowym ręcznikiem.
- nie należy wlewać do rozgrzanego kociołka zimnej wody, gdyż może to spowodować pęknięcie żeliwa
- myć wodą bez dodatku detergentów, ponieważ detergenty mogą przeniknąć w głąb żeliwa i przedostawać się do potraw
- zaleca się używanie drewnianych łyżek oraz rękawic kuchennych
Zdarza się, że żeliwo zardzewieje – szczególnie gdy leży nieużywane, w wilgotnym miejscu. Plamy rdzy łatwo wyczyścić pastą z soli lub wełną stalową a następnie zabezpieczyć olejem.