Patelnia żeliwna DOBRAWA 24 cm
Patelnia żeliwna marki Emalia Rybnik. Pokryta zapobiegającą przywieraniu powłoką „plaster miodu”. O średnicy 24 cm.
Najniższa cena produktu 119,99 zł z dnia 11.11.2024
Opis & Specyfikacja
Patelnia żeliwna DOBRAWA 24 cm - poręczna patelnia żeliwna dla każdego
Patelnia Dobrawa doskonale nadaje się do smażenia czy duszenia potraw mięsnych i warzywnych. Wykonana została z wysokiej jakości żeliwa. Żeliwo jest ciężkim materiałem, dlatego by uzyskać produkt, który sprawdzi się w codziennym użytkowaniu ścianki patelni zostały pocienione. Dzięki temu otrzymano produkt o ok. 50% lżejszy niż tradycyjne patelnie tego typu. Zmniejszona waga ułatwia posługiwanie się patelnią na co dzień. Żeliwo to także surowiec, który doskonale przewodzi ciepło - będzie się dłużej nagrzewać, ale także na długo utrzyma swoją temperaturę, dzięki czemu przyrządzone w na patelni dania na dłużej pozostaną gorące.
Patelnia żeliwna DOBRAWA - komfortowe gotowanie
Wnętrze patelni Dobrawa powleka powłoka nieprzywierająca WHITFORD XYLAN a jej dno pokrywają równomierne tłoczenia o strukturze plastra miodu, co pozwala na zminimalizowanie ilości tłuszczu używanego podczas smażenia - olej równomiernie rozpływa się po całej powierzchni, dzięki czemu można ograniczyć jego zużycie. Tłuszcz praktycznie nie ma kontaktu ze smażoną potrawą, dzięki temu przygotowywane posiłki będą zdrowsze i smaczniejsze. Powłoka wykazuje odporność na zarysowania oraz chroni przed przywieraniem potraw do powierzchni patelni.
Rączka patelni Dobrawa wykonana z jasnego drewna, dzięki czemu nie nagrzewa się podczas smażenia a odpowiednie wyprofilowanie sprawia, że świetnie leży w dłoni, zapewniając komfort i bezpieczeństwo użytkowania. Ciepło drewna wizualnie doskonale współgra z ciemnym korpusem patelni. Haczyk w rączce pozwala na zawieszenie patelni, co ułatwia jej przechowywanie.
Można z niej korzystać na wszystkich rodzajach kuchenek: gazowych, elektrycznych, halogenowych, ceramicznych i indukcyjnych.
Patelnia żeliwna DOBRAWA - ochrona przed rdzewieniem
Żeliwo, szczególnie źle konserwowanie może zardzewieć, dlatego patelnia Dobrawa pod tym względem została dobrze zabezpieczona - w trakcie wytwarzania poddana została procesowi azotowania (łączenia żeliwa z azotem, wodorem oraz tlenem w bardzo wysokiej temperaturze powyżej 760 stopni Celsjusza), co zapobiega tworzeniu się rdzy, poprawia odporność na ścieranie i zmęczenie materiału. Dzięki temu z pewnością posłuży w kuchni przez wiele lat. Nie wymaga także wypalania przed użyciem.