Jaki jest najlepszy przepis na chrupiące i lekkie gofry?
Najpyszniejsze są z bitą śmietaną i owocami 🙂
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 – 2 łyżki drobnego cukru do wypieków
- 1/3 szklanki oleju słonecznikowego
- 2 jajka (żółtka oddzielone od białek)
Należy rozgrzać gofrownicę.
Wszystkie składniki oprócz białek zmiksować na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę i bardzo delikatnie wymieszać z ciastem.
Piec w gofrownicy przez około 2 – 3 minuty, do rumianego koloru. Studzić na kratce. Podawać z bitą śmietaną lub ulubionymi dodatkami.
Gofry dwukolorowe
To idealny przysmak dla najmłodszych, to dlatego że dzieci myślą że są to gofry czekoladowe. Nic bardziej mylnego! 🙂
Jaki jest przepis na taki przysmak?
Należy rozdzielić ciasto na dwie części. Do jednej części należy dodać dużą stołową łyżkę kakao.
Cała reszta przepisu zostaje taka sama.
Gofry Czerwone i Różowe
Żeby przygotować gofry w kolorze różowym należy do masy wlać sok z buraka, czasami można zamienić buraka na sok z malin. Sok z buraka jest mało wyczuwalny więc nie ma się co martwić, że gofry będą w dziwnym smaku 🙂