Jaki jest najlepszy przepis na chrupiące i lekkie gofry?

Najpyszniejsze są z bitą śmietaną i owocami 🙂

Składniki:

  1. 2 szklanki mąki pszennej
  2. 2 szklanki mleka
  3. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  4. szczypta soli
  5. 1 – 2 łyżki drobnego cukru do wypieków
  6. 1/3 szklanki oleju słonecznikowego
  7. 2 jajka (żółtka oddzielone od białek)

Należy rozgrzać gofrownicę.

Wszystkie składniki oprócz białek zmiksować na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę i bardzo delikatnie wymieszać z ciastem.

Piec w gofrownicy przez około 2 – 3 minuty, do rumianego koloru. Studzić na kratce. Podawać z bitą śmietaną lub ulubionymi dodatkami.

Gofry dwukolorowe

To idealny przysmak dla najmłodszych, to dlatego że dzieci myślą że są to gofry czekoladowe. Nic bardziej mylnego! 🙂

Jaki jest przepis na taki przysmak?

Należy rozdzielić ciasto na dwie części. Do jednej części należy dodać dużą stołową łyżkę kakao.

Cała reszta przepisu zostaje taka sama.

Gofry Czerwone i Różowe

Żeby przygotować gofry w kolorze różowym należy do masy wlać sok z buraka, czasami można zamienić buraka na sok z malin. Sok z buraka jest mało wyczuwalny więc nie ma się co martwić, że gofry będą w dziwnym smaku 🙂

 

3.5/5 - (384 głosów)