Kuchenka mikrofalowa jest jednym z niezwykle popularnych sprzętów kuchennych, który doskonale uzupełnia wyposażenie domu. Sprawdza się w sytuacjach, gdy potrzebujecie na przykład szybko odgrzać wczorajszy obiad, roztopić czekoladę do polewy na ciasto albo przygotować domowy popcorn. Nowoczesne kuchenki mikrofalowe oferują także szereg dodatkowych opcji, które uzależnione są między innymi od mocy i wyposażenia narzędzia. Jednym z najważniejszych modułów są oczywiście talerze do kuchenki mikrofalowej, które mają ogromny wpływ na jej działanie.

Talerze do kuchenki mikrofalowej – z czego są wykonane?

Materiały, z których zrobione są talerze do kuchenek mikrofalowych, mają bezpośredni związek z ich trwałością, komfortem użytkowania oraz jakością i ceną. Jednym z najpopularniejszych surowców, który stosuje się do ich produkcji, jest oczywiście szkło. Szklane talerze są trwałe i solidne, ich żywotność jest stosunkowo wysoka, a eksploatacja bezproblemowa. Pamiętajcie, aby podczas umieszczania w kuchence produktów nie uderzać zbyt mocno naczyniem o talerz – może się zarysować, a w skrajnych wypadkach pęknąć. Przy standardowym użytkowaniu ryzyko jest niewielkie, warto jednak zachować ostrożność.

Kolejnym popularnym materiałem, z którego wytwarza się talerze do kuchenek mikrofalowych, jest metal, a raczej jego specyficzny rodzaj. Powszechnie wiadomo, że w kuchence mikrofalowej nie należy umieszczać metalowych naczyń, jednak istnieją wyjątki od tej zasady. Należą do niej na przykład talerze typu crisp, których specjalna powłoka pozwala na efektywne odgrzewanie potraw i przyrządzanie ich na chrupko.

Oprócz wyżej wymienionych, do dyspozycji macie także talerze emaliowane, które są częściami składowymi niektórych mikrofalówek. Mimo że naczyń wykończonych emalią także nie powinno się umieszczać w mikrofalówkach, te specjalne, wytworzone jako części użytkowe kuchenek mikrofalowych, świetnie sprawdzają się w swojej roli. Najważniejszymi cechami dobrego talerza do mikrofalówki są termoochronność, ergonomiczny kształt oraz odpowiednio dobrany materiał, dzięki któremu nagrzewanie jedzenia jest efektywne i równomierne.

Funkcjonalności różnych rodzajów kuchenek mikrofalowych

Jak zapewne dobrze wiecie, odgrzewanie i rozmrażanie to podstawowe funkcje większości kuchenek mikrofalowych. Jednak wraz z rozwojem technologii, różni producenci wyposażyli swoje wytwory w rozmaite innowacyjne rozwiązania. Duża część z nich zależna jest od specjalnych talerzy, które mogą znajdować się w wyposażeniu narzędzia, a mogą też trafić do niego w charakterze części zamiennych (zawsze sprawdzajcie kompatybilność modułów!). Z biegiem czasu możliwości tylko przybywa.

Jedną z ciekawych propozycji jest wspomniany talerz crisp. Dzięki specjalnej powłoce, którą jest pokryty, jest w stanie utrzymywać i równomiernie przewodzić temperaturę, która jest idealna do podpiekania na chrupko. Dzięki temu potrawy w trakcie odgrzewania nie tracą swojej konsystencji. Możecie także zdecydować się na talerz do pieczenia, który wygląda i w dużej mierze także działa jak blacha do piekarnika.

Niektóre kuchenki mają możliwość wymiany talerza na odpowiedni talerz rozmrażający, który może być wyposażony w specjalną pokrywkę usprawniającą proces rozmrażania. Jest to szczególnie ciekawe z ekologicznego punktu widzenia – efektywne rozmrażanie oznacza utratę mniejszej ilości energii. Interesującym dodatkiem są także talerze do gotowania na parze, które dzięki specjalnym dziurkom i wypustkom pozwalają przyrządzić smaczne i zdrowe potrawy w kuchenkach.

Bezpieczeństwo i higiena korzystania z mikrofalówki

Zaawansowane kuchenki mikrofalowe proponują mnóstwo interesujących rozwiązań. Aby w pełni się nimi cieszyć, warto pamiętać o odpowiedniej prewencji uszkodzeń. Konserwacja i czyszczenie talerzy do kuchenki mikrofalowej powinno być czynnością standardową i regularną. Koniecznie dowiedzcie się, jakie metody zaleca producent w przypadku waszego modelu – zazwyczaj nie jest to trudne, talerze można czyścić pod zlewem, a nawet myć w zmywarce.

Najważniejszą zasadą BHP przy korzystaniu z mikrofalówki jest bezwzględny zakaz umieszczania w niej naczyń, które do tego się nie nadają. Wykluczyć należy zatem wszelkie metalowe pojemniki, zamknięte słoiki (także jajka w skorupkach – mogą eksplodować), a także naczynia emaliowane. Komfortowe i bezpieczne w użytkowaniu są zatem wytwory szklane, fajansowe, ceramiczne, papierowe, plastikowe czy drewniane.

3.7/5 - (8 głosów)