Wszyscy wiemy, że bez śniadania nie można zaczynać dnia. Jedząc dobre śniadanie z pewnością zapewniamy sobie dawkę pozytywnej energii i unikamy nagłych napadów głodu, ale nikt z nas nie lubi jeść co chwilę tego samego. Tylko co zrobić, jeżeli nagle zabrakło nam pomysłów?. Najlepiej zacząć szukać inspiracji w książkach kulinarnych oraz w internecie tam jest z pewnością masa przepisów. U nas na blogu również zrobiliśmy listę najsmaczniejszych potraw, które z pewnością nadają się na śniadania.
1.Pancakes – naleśniki amerykańskie
Składniki
- 2 jajka,
- 1 i 1/2 maślanki,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 50 g roztopionego masła,
- 4 łyżki cukru pudru,
- szczypta soli,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- dodatki do serwowania: owoce, posypki, syrop klonowy lub inne.
Sposób przygotowania:
- W misce połącz sypkie składniki – przesiej mąkę, sól, proszek do pieczenia i cukier. Wymieszaj.
- Roztrzep jajka, połącz je z roztopionym masłem oraz mlekiem.
- Teraz połącz suche składniki z masą jajeczną.
- Wymieszaj lub zmiksuj, aż masy się połączą.
- Smaż na suchej patelni, aż będą złote z obu stron.
- Serwuj pancakes z ulubionymi dodatkami: masłem orzechowym lub czekoladowym , świeżymi owocami, syropem klonowym albo bitą śmietaną.
2.Bananowe Racuchy
Składniki
- 1 jajko,
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 szklanki mleka
- 2 banany
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli,
- olej do smażenia
- 1,5 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
- Mleko, mąkę, jajko, sodę oraz cukier wraz solą miksujemy do uzyskania jednolitej masy
- Banan kroimy na kawałki ok 1 cm, dodajemy do ciasta i mieszamy
- Na patelnię wylewamy olej, mocno go rozgrzewamy
- Wylewamy ciasto na patelnie, w taki sposób aby tworzyły się małe placuszki
- Ostudzone posypujemy cukrem pudrem
3. Kasza manna zapiekana z owocami
Składniki
- 2 jajka,
- szklanka mleka ,
- 2 szklanki kaszy manny
- 200 g zmielonego chudego sera
- 3/4 szklanki cukru
- szczypta soli,
- cukier waniliowy
- kilka truskawek, mallin i borówek
- listek mięty do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Jajka ubić z cukrem i z cukrem waniliowym na puszystą masę . Po 3-4 minutach ubijania dodawać po łyżce sera
- Wlać mleko, dodać kaszę, całość intensywnie wymieszać, a następnie delikatnie wsypać do masy połowę owoców i umieścić całość w formie wysmarowanej olejem i wysypanej kaszą manną. Na wierzchu ułożyć pozostałe owoce.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok 45 min.
- Studzić w uchylonym piekarniku przez kwadrans
4. Omlet z szynką i natką pietruszki
Składniki
- 3 jajka,
- 1 duża cebula
- 2 łyżki mleka 0,5%
- natka pietruszki
- sól
- pieprz czarny
Sposób przygotowania:
- Jajka wbij do miseczki i ubij, w między czasie dodaj sól i pieprz
- Szynkę pokrój w kostkę a cebulę mocno posiekaj
- Wlej na patelnię odrobinę wody, dodaj szynkę i cebulę. Dodaj jeszcze odrobinkę soli i pieprzu. Duś przez chwilkę, aż cebula delikatnie się zarumieni
- Wlej na patelnię odrobinę mleka i na nim smaż omlet
- Przełóż ostrożnie omlet na talerz, na jednej połowie połóż podduszoną cebulę z szynką
- Posyp natką i przykryj drugą połówką omletu
- Możesz podzielić omlet na dwie strony i podawaj póki jest gorący
Smacznego!
OCEŃ POST