Jaka patelnia jest najbardziej zdrowa?

Trudno jest wyobrazić sobie funkcjonalną kuchnię bez dobrej patelni. Jest ona jednym, obok garnka, z najbardziej podstawowych i najczęściej używanych w codziennym życiu przedmiotów domowego wyposażenia. Dlatego też warto zastanowić się, jaka patelnia jest najlepsza dla naszego zdrowia. W końcu od naczynia, które ma bezpośrednią styczność z jedzeniem, wymagamy spełnienia określonych norm i wytycznych.

Gdy idziecie do sklepu po składniki, zwracacie uwagę na ich świeżość, termin przydatności, wygląd, zapach. Posiłki, które z nich przygotowujecie, wpływają na zdrowie i dobre samopoczucie, co sprawia, że odpowiednie dopasowanie ich do stylu życia i zapotrzebowania jest kluczowe. Przyrządzanie pożywnego i smacznego dania może jednak pójść na marne, jeśli sprzęt, który do tego wykorzystacie, okaże się niewłaściwy.

Jak dobrać najzdrowszą patelnię? Zapewne nikogo nie zaskoczy stwierdzenie, że najważniejsza w tej kwestii jest nie tylko jakość materiału, z którego naczynie zostało wykonane, ale także jego parametry i przyznane certyfikaty. Na początku warto przyjrzeć się rodzajom patelni dostępnym na rynku.

Patelnie aluminiowe, czyli klasyka gatunku

Aluminium to jeden z najpopularniejszych materiałów wykorzystywanych do produkcji patelni. Wynika to bezpośrednio z właściwości fizykochemicznych tego surowca: jest to lekki, stosunkowo miękki stop idealny do smażenia jajek, naleśników czy omletów. Zaletą wspomnianego materiału jest jego niewielka gęstość. Aluminiowa patelnia jest lekka i bardzo poręczna, co niewątpliwie jest dużym plusem, jeśli lubicie na przykład podrzucać naleśniki.

Czy patelnia aluminiowa ma jakieś wady? Po zapoznaniu się z jej właściwościami najbardziej logicznymi minusami wydaje się stosunkowo mała odporność na odkształcenia i zarysowania. Te jednak są niwelowane poprzez zastosowanie odpowiednich powłok – wyróżnia się powłoki ceramiczne, teflonowe, kamienne i tytanowe.

Jaka powłoka patelni jest najzdrowsza?

Tutaj również odpowiedź nie jest prosta i jednoznaczna, a wszystko zależy od tego, co planujecie przyrządzić i w jakiej temperaturze będzie poddawana patelnia. Mnogość rodzajów powłok powoduje, że każdy kucharz niezależnie od posiadanych umiejętności będzie w stanie wybrać coś dla siebie:

patelnia aluminiowa z powłoką ceramiczną okaże się optymalną, jeśli zależy Wam na równomiernym i jednocześnie powolnym nagrzewaniu całej powierzchni patelni oraz nieprzywieraniu dań. Jak wiadomo, najwięcej niezdrowych i szkodliwych dla zdrowia substancji znajduje się w przypalonej i zwęglonej części smażonej potrawy – dlatego powłoka ceramiczna to korzystne dla zdrowia rozwiązanie;

patelnia aluminiowa z powłoką teflonową to dość podobny typ patelni, różnicą jest jednak jej unikatowa cecha – na tego typu naczyniu smażyć można bez użycia tłuszczu. Jeśli w Waszej diecie tłuszcze powinny zostać ograniczone lub wyeliminowane (czy to ze względu na kaloryczność, czy choroby) to patelnia beztłuszczowa będzie nie tylko bardzo zdrowym, ale także wygodnym sojusznikiem w przyrządzaniu dań. Uważajcie jednak na zarysowania, bo tych teflon bardzo nie lubi i jest na nie wrażliwy, dlatego podczas gotowania należy korzystać z odpowiednich przyborów kuchennych.

Czy powłoka tytanowa jest zdrowa?

Patelnia aluminiowa z powłoką tytanową to droższa, ale na pewno warta rozważenia propozycja. Takie naczynie to wybór na lata, dlatego ważne jest wzięcie pod uwagę jakości wykonania i jej stosunku do ceny. Tego typu powłoka nie wymaga użycia dużej ilości tłuszczu – wystarczy zaledwie odrobina, co pozytywnie wpływa na stan zdrowia. Ponadto niezwykle wysoka odporność na zarysowania sprawi, że całe naczynie jest bardzo wygodne w użytkowaniu. Dobrej klasy powłoki tytanowej nie zarysuje bowiem nawet metalowy sztuciec. Co więcej, pozwala ona również na dłuższe trzymanie ciepła, a więc sprawdzi się do dań typu paella.

Podsumowując, przy kupnie patelni zwróćcie uwagę na to, do czego najczęściej będziecie jej używać i na jakim efekcie w przyrządzaniu potraw Wam zależy. Nie zapominajcie także o korzyściach wynikających z zakupu przedstawionych naczyń, które mogą pozytywnie wpłynąć na Wasze samopoczucie i jakość diety.

4.6/5 - (88 głosów)