Potrawy, w których główną rolę odgrywają ryby, stanowią bardzo dużą część kuchni całego świata. Tylko niewielka ilość państw nie ma w swoim tradycyjnym menu ryb. Warunkiem smacznego posiłku opartego na tym gatunku mięsa jest jego odpowiednie przyrządzenie. Jeśli zastanawiacie się, jak dobrać odpowiednią patelnię do ryb, to trafiliście w dziesiątkę! Po przeczytaniu tego artykułu będziecie wiedzieć, czym kierować się przy zakupie.

Od czego zależy dobór odpowiedniej patelni do ryb?

Wybór odpowiedniego sprzętu nie musi być trudny, jeżeli macie świadomość, na co zwrócić uwagę. Pierwszym kryterium, które powinniście uwzględnić, zadając sobie pytanie „jaka patelnia jest najlepsza do smażenia ryb?”, jest jej przeznaczenie. Większość zawodowych kucharzy zgadza się ze stwierdzeniem, że do przygotowywania mięsa z ryb najlepiej nadaje się patelnia grillowa.

Patelnie do ryb są zwykle prostokątne, a ich wielkość jest różna. Najczęściej spotykanym rozmiarem są te o średnicy 28 cm, które zapewnią sporą ilość miejsca dostępnego do smażenia czy grillowania. W przypadku gdy potrzebujecie nieco mniejszego sprzętu, dostępne są także te o średnicy 24 cm.

Kolejnym punktem na liście ważnych cech odpowiedniego sprzętu jest rodzaj tworzywa, z jakiego został wykonany. Jest to najważniejszy wskaźnik, jakim powinniście się kierować przy wyborze patelni do smażenia ryb.

Rodzaje patelni do ryb: Łosoś, Dorsz, Halibut

Bez względu na to, jaką rybę będziecie przygotowywać, przed zakupem należy sprawdzić, które rodzaje patelni nadają się do przyrządzania ryb. Na pierwszym miejscu, stawia się zazwyczaj patelnie grillowe, wykonane z aluminium i pokryte powłoką teflonową. To właśnie dzięki tej warstwie teflonu, smażenie ryb staje się banalnie łatwe, a przywieranie staje się melodią przeszłości. Taka patelnia nie tylko pozwoli na przygotowanie jedzenia dla całej rodziny, lecz także zostanie z łatwością umyta.

Pamiętajcie jednak, aby odpowiednio dbać o teflon – ścieranie, mycie w zmywarce czy używanie metalowego mieszadła jest prostą drogą do zniszczenia sprzętu. Niektóre rodzaje patelni natomiast są pokryte aluminium, które wykazuje zwiększoną odporność na ścieranie.

Jeśli patelnia będzie służyć do grillowania ryb, warto pamiętać, że nie wszystkie ich rodzaje nadają się do takiej obróbki cieplnej. Wśród tych, które można grillować, znajdują się takie gatunki jak dorsz, łosoś, sum czy halibut, a np. flądra będzie bardziej nadawała się do pieczenia lub smażenia.

Jakie patelnie nie nadają się do przygotowywania ryb?

Wśród patelni do ryb, na których usmażenie ich będzie nie lada wyzwaniem, wylicza się stalowe oraz aluminiowe bez powłoki teflonowej. Wynika to głównie z faktu, że po zetknięciu z patelnią, ryba przywrze do niej i ściągnięcie czy przerzucenie jej na drugą stronę, bez pozostawienia części mięsa na patelni, będzie praktycznie niemożliwe.

Słabym wyborem zdają się również patelnie ceramiczne starszego typu, pozbawione warstwy teflonu. Używając tego typu sprzętu, w bardzo łatwy sposób możecie, nie tyle zniszczyć potrawę w kwestiach estetycznych, o ile po prostu spalić przygotowywane przez was mięso. Sprzęt kuchenny wykonany z niskiej jakości materiałów może być niebezpieczny dla zdrowia, dlatego warto zaufać znanym i cenionym markom.

Podsumowanie

Jak widać, odpowiedni wybór patelni do ryb nie jest trudnym zadaniem, chociaż trzeba pamiętać o kilku ważnych rzeczach, przed podjęciem decyzji o zakupie. Poza rozmiarem i kształtem kluczową rolę odgrywa tworzywo, z jakiego została wykonana patelnia, a zwłaszcza to, czy ma powłokę teflonową.

Nie bez znaczenia będzie również jej przeznaczenie oraz to, czy została wykonana przez cenionego producenta. Jeśli decydujecie się na zakup patelni do ryb, lepiej zainwestować w dobry sprzęt – tanie tworzywa, mają tendencję do wydzielania szkodliwych substancji, które mogą podtruwać Wasz organizm.

5/5 - (6 głosów)