Sałatka z grillowanym kurczakiem i papryką to idealny pomysł na szybki posiłek.

Składniki:

  • Pierś z kurczaka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • Łyżeczka słodkiej papryki
  • Łyżeczka ziół prowansalskich
  • Ząbek drobno posiekanego czosnku
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu
  • Garść sałaty
  • Czerwona papryka
  • Garść kawałków sera parmezan
  • Sos musztardowo-miodowy: 2 łyżeczki musztardy, łyżeczka miodu, 3 łyżeczki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

  1. Pierś z kurczaka oczyszczamy i filetujemy na 2-3 porcje – w taki sam sposób, jak na kotlety z kurczaka. Olej, paprykę, zioła, czosnek, sól oraz pieprz, mieszamy w misce do połączenia się składników. Do marynaty wkładamy kurczaka na około 15 minut. Patelnię grillową mocno rozgrzewamy, kiedy przyłożymy nad nią rękę i będziemy czuli ciepło, oznacza, że się nagrzała. Na tak rozgrzaną patelnię wkładamy kawałki kurczaka i smażymy na dość dużym ogniu – po kilka minut z jednej strony. Kiedy kawałki kurczaka na brzegach będą białe-usmażone, przekładamy mięso na drugą stronę i smażymy podobną długość czasu, jak na pierwszej stronie. Następnie wyłączamy gaz i zostawiamy mięso na 5 minut na patelni – musimy pozwolić, aby mięso w środku doszło i było soczyste.
  2. Z papryki pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy na 8 części. Podsmażamy również na patelni grillowej, na której smażył się kurczak.
  3. Sałatę wykładamy na talerz, dodajemy paprykę, pokrojoną pierś kurczaka oraz parmezan.
  4. Następnie mieszamy dokładnie wszystkie składniki na sos. Najlepiej do wymieszania użyć małego słoiczka, którym po zamknięciu należy wstrząsnąć. Sałatkę polewamy sosem.

Smacznego!

Źródło: www.kuchniabazylii.pl
4.5/5 - (16 głosów)