Życie w pośpiechu i nieregularne posiłki to jeden z największych „dietetycznych grzechów” współczesności. Świadomi konsumenci coraz częściej zwracają uwagę na produkty, które pozwolą im na prowadzenie zdrowego stylu życia, nie rezygnując przy tym z jakości i komfortu. Producenci wychodzą im naprzeciw, oferując rozwiązania, dzięki którym szybko i bez problemu przygotujecie zdrowe, pełnowartościowe posiłki, nie tracąc doskonałego smaku. Jednym z takich rozwiązań jest właśnie garnek do gotowania na parze.

Cechy dobrego garnka do gotowania na parze

Wybór odpowiedniego garnka może stanowić nie lada kłopot. Garnki do gotowania na parze różnią się kształtem i pojemnością, dlatego warto się zastanowić, w jakich okolicznościach będziecie najczęściej używać naczynia. Podłużne garnki sprawdzą się na przykład, jeśli chcecie przyrządzić spory kawałek mięsa czy ryby. Ciekawą opcją są też naczynia, które dzięki piętrowej konstrukcji umożliwiają przygotowanie kilku dań jednocześnie.

Garnek do gotowania na parze TOPFANN 4-elementowy 20 cm
Garnek do gotowania na parze TOPFANN 4-elementowy 20 cm

Podczas wyboru garnka, warto zwrócić uwagę czy możliwe jest jego mycie w zmywarce, ponieważ nie wszystkie garnki są do tego przystosowane. Należy też pamiętać o sprawdzeniu możliwości używania garnka zarówno w przypadku kuchenek gazowych, jak i kuchenek indukcyjnych. Warto inwestować w garnki, które nadają się do użytku na różnego rodzaju kuchennym sprzęcie, będzie to dobra inwestycja na lata.

Na jakie tworzywo powinniście więc zwrócić szczególną uwagę? Najpopularniejsze materiały to stal nierdzewna i aluminium. Te materiały gwarantują szybkie i równomierne nagrzewanie, skracając czas gotowania. W dodatku pozwalają na dłuższe utrzymanie ciepła potraw. Aby zapewnić sobie odpowiedni komfort użytkowania, warto też zorientować się, czy tworzywo jest pokryte powłoką nieprzywierającą, która pomoże w utrzymaniu czystości naczynia. Dobry garnek powinien mieć także głębokie dno, odporne na uszkodzenia mechaniczne oraz działanie wysokiej temperatury.

Na co zwrócić uwagę wybierając garnek do gotowania na parze?

Należy upewnić się, że wybrane naczynia certyfikowane są odpowiednimi atestami, szczególnie jeśli będziecie ich używać podczas przygotowania posiłków dla najmłodszych. Unikajcie tworzyw, takich jak np. powierzchnie emaliowane, w których składzie znaleźć można kadm i ołów. To ważna kwestia, bo dotyczy ona ewentualnego wpływu na Wasze zdrowie. Powłoka powinna być też obojętna w kontakcie z kwasami spożywczymi czy gorącą wodą.

Garnek do gotowania na parze to nie zwykłe naczynie, ale często cały zestaw, który pozwala na przygotowanie pełnego posiłku na jednym palniku. Jeśli zależy Wam na komforcie i czasie, zainwestujcie w model wyposażony w kilka sitek i wkładów. Takie zestawy kosztują więcej niż pojedyncze garnki, ale zapewniają oszczędność czasu i miejsca. Dobierzcie więc model, który jak najlepiej sprawdzi się w kuchni, odpowiedni dla Waszych potrzeb i stylu życia.

Przed zakupem należy też wybrać materiał, z którego wykonany jest zestaw garnków do gotowania na parze. Każdy charakteryzuje bowiem szereg zalet i wad. Garnki aluminiowe to najpopularniejsza opcja. Mają wysoką wytrzymałość, a przy tym niską cenę. Wadą tanich modeli może być wrażliwość na odkształcenia pod wpływem temperatury. Garnki do gotowania na parze ceramiczne wyglądają wyjątkowo estetycznie i nadają się do gotowania na wszystkich rodzajach kuchenek. Są także bezpieczne dla zdrowia, ale przy tym stosunkowo ciężkie i niezbyt odporne na uszkodzenia mechaniczne.

Gdzie sprawdzi się garnek do gotowania na parze

Jeśli pragniecie podnieść jakość codziennych obiadów i zależy Wam na zdrowej diecie, warto zaopatrzyć się w odpowiedni garnek do gotowania na parze. Chociaż posiłki przygotowane tą metodą kojarzą się przede wszystkim z niskotłuszczową dietą, takie naczynie świetnie sprawdzi się także do przygotowania uwielbianych przez najmłodszych dań, takich jak na przykład kluski na parze. Zakup ten to doskonała inwestycja dla całej rodziny.

4.2/5 - (6 głosów)