Święta Bożego Narodzenia kojarzą nam się nie tylko z ubieraniem choinki czy wspólnym kolędowaniem, lecz także z wieloma tradycjami kulinarnymi. W tym artykule pokazujemy Wam Wigilijne ciepłe potrawy, sałatki, których nie może zabraknąć oraz wyborne ciasta. Zobaczmy, co przygotować, aby tegoroczne święta były przepyszne.

Ciepłe potrawy na Święta Bożego Narodzenia

Trudno wyobrazić sobie wieczerzę bez rozgrzewającej zupy. Tradycyjny barszcz z uszkami ugotowany na wędzonce, z aromatycznym majerankiem czy zupa grzybowa pojawiają się niemal na każdym stole. Oprócz nich nie może zabraknąć karpia — smażonego na maśle lub pod pierzynką z marchewki, cebuli, selera i pietruszki. Ryba po grecku natomiast, podana na ciepło, zawsze smakuje najlepiej, a ponadto nie jest trudna w przygotowaniu.

Wielu wielbicieli ma także karp po żydowsku, który charakteryzuje się obecnością rodzynek. Wystarczy zeszklić na maśle lub oleju cebulkę z dodatkiem goździków, zagotować z bulionem, a potem wyłożyć na tak przygotowany podkład przyprawione kawałki ryby. Następnie przez około pół godziny gotować na małym ogniu. Pamiętajmy, aby rodzynki dodać na koniec. Niektórzy dodają jeszcze prażone migdały, które podkreślają smak karpia.

Dania z kapustą i grzybami

Grzyby znajdziemy nie tylko w zupie, ale także w farszu do pierogów czy w bigosie. Pierogi z kapustą i grzybami, zasmażana kapusta czy wspomniany bigos to w wielu domach obowiązkowe dania na świątecznym stole. Pierogi podajemy samodzielnie, z cebulką albo sosem z suszonych grzybów. Warto podkreślić, że bigos zwykle je się w pierwszy lub drugi dzień świąt.

W święta chętnie jemy też różnego rodzaju mięsa — często pieczone w kawałkach. Rolada w boczku z grzybami oraz suszoną śliwką to hit na wielu stołach. Danie nie tylko nie jest pracochłonne, lecz także świetnie się prezentuje, a soczyste mięso podkreśli kremowy sos pieczeniowy. W wielu domach pojawia się także świąteczny pasztet. Ten z kolei można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno, w towarzystwie sosu lub bez.

Fani gołąbków z pewnością znają tę potrawę w bożonarodzeniowej odsłonie. Zamiast mięsa do farszu daje się kapustę, kaszę oraz grzyby. Dostępnych jest całe mnóstwo wariacji, dzięki czemu każdy znajdzie coś dla siebie. Gołąbki oczywiście warto polać grzybowym sosem.

Sałatki — pomysły na jarskie święta

Przygotowując potrawy na świąteczny stół, nie możemy zapomnieć o tradycyjnej sałatce jarzynowej czy śledziach. Sałatka jarzynowa to prawdziwy znak rozpoznawczy świąt, a więc je się ją chętnie przez kilka dni. Do jej przygotowania wykorzystamy gotowe mieszkanki warzyw — już ugotowanych i pokrojonych lub to, co nam pozostało z zupy. Z kolei śledzie możemy przyrządzić na różne sposoby — w oleju, śmietanie bądź po kaszubsku, czyli z dodatkiem cebuli z przecierem pomidorowym. Jeśli chcemy zaskoczyć gości słodkim akcentem w śledziowej sałatce, warto dodać odrobiny buraka, startego na małych oczkach. Całość będzie miała piękny, różowy kolor. Sałatki mają to do siebie, że możemy je jeść na zimno i zawsze są obłędnie pyszne!

Słodkości na wigilijnym i świątecznym stole — co chętnie jemy oprócz makowca?

Niezależnie od okazji, chyba nie wyobrażamy sobie wspólnego celebrowania bez słodkości. Chociaż wiele z nich jemy dopiero następnego dnia, to warto upiec je dzień bądź dwa przed wigilią. Makowiec — w środku wilgotny, a z zewnątrz bogato polany lukrem, uwielbia każdy z nas. Miłośnicy bakalii niekiedy cały rok czekają na kutię, czyli danie z gotowanej pszenicy z makiem i rodzynkami. Natomiast ci, którzy cenią sobie klasykę, poproszą o dokładkę sernika. W okresie świątecznym popularnym daniem są również kluski z makiem. Przyjęło się mówić, że ich spożywanie w tym czasie, zapewni szczęście, a także dostatek na kolejny rok.

Przed przygotowaniem potraw, pamiętajmy o odpowiednim wyposażeniu. Zakupu niezbędnych akcesoriów, takich jak garnki, patelnie czy naczynia żaroodporne nie warto odkładać na ostatnią chwilę. Niemniej ważna jest cała oprawa, a zatem elegancki obrus, patery dekoracyjne czy świeczki, które dodadzą świątecznego nastroju.

5/5 - (2 głosów)