Garnek do kuchenki indukcyjnej – jaki wybrać?

Dynamiczny rozwój technologii dotyczy przede wszystkim tych aspektów życia, z których korzystamy każdego dnia, jak laptopy, smartfony czy chociażby indukcyjne kuchenki. Wyparcie tradycyjnych gazowych palników przez płaskie i eleganckie płyty indukcyjne, które nie tylko wyglądają nowocześniej, ale także pozwalają na większą kontrolę nad temperaturą, okazało się nieuniknione. Obecnie niemal w każdej kuchni smażymy, gotujemy czy podduszamy nasze dania, czerpiąc z mocy indukcji.

To pociągnęło za sobą nie tylko zmiany w obszarze mebli kuchennych, ale także wyposażenia niezbędnego do bezpiecznego korzystania z udogodnień, takiego jak odpowiednie garnki czy patelnie. Zastanawiacie się jakie garnki do indukcji będą najlepsze? Ważne, aby zakupów dokonywać w miejscu sprawdzonym i zaufanym, a oferowane przez sklep sprzęty powinny posiadać gwarancję producenta – dzięki temu macie pewność, że zostały wykonanie z najwyższej jakości materiałów niezagrażających zdrowiu.

Jakie garnki na indukcję – parametry

Korzystanie z indukcji wymaga pewnej wiedzy, ponieważ niewłaściwy garnek w tym przypadku może spowodować więcej szkody niż pożytku. Dlatego też biorąc za pierwsze i najważniejsze kryterium bezpieczeństwo użytkowania, upewnijcie się przed rozpoczęciem gotowania, że jest to garnek przeznaczony do płyt indukcyjnych. Na jego dnie lub opakowaniu musi pojawić się odpowiedni symbol – zwojnica. Co ciekawe, takie naczynia najczęściej mogą także służyć do przygotowania posiłków na kuchence gazowej. Pamiętajcie jednak, że w drugą stronę ta zasada nie ma zastosowania.

Gdy już upewnicie się, że na garnku lub opakowaniu znajduje się wspomniany symbol i informacja, warto również sprawdzić, czy jest ona prawdziwa – takie naczynie musi bowiem posiadać właściwości ferromagnetyczne. Będziecie w stanie zweryfikować tę cechę przy pomocy zwykłego domowego magnesu na lodówkę. Oznaką dobrze dobranego do indukcji garnka jest przyciąganie przez niego magnesu. Ten prosty test pozwoli Wam upewnić się, czy kupujecie odpowiednie do płyty naczynie.

Dno garnka na indukcję

Oprócz ferromagnetyzmu dno garnka na indukcję powinno posiadać szereg innych cech, takich jak na przykład optymalna grubość. Składa się ono najczęściej z kilku warstw (zazwyczaj między 3 a 6). Nie jest to przypadek, a każda z warstw ma inną funkcję do spełnienia. Wewnętrzne utrzymują temperaturę, a zewnętrzne są ferromagnetyczne.

Ogólna grubość nie powinna być mniejsza od 5 mm i nie większa niż 10 mm (z odstępstwem dla grubszych den patelni grillowych). Sprawdźcie, czy dno naczynia jest płaskie – niepożądane jest odstawanie zewnętrznej krawędzi w taki sposób, by nie dotykała płyty. Może to powodować łatwiejsze przypalenie dań.

Wielkość garnka do indukcji

Inaczej, niż w przypadku kuchenek tradycyjnych, rozmiar garnka ma znaczenie. Płyty indukcyjne posiadają określone średnice palników i tylko na odpowiedniej powierzchni garnek może się nagrzać – zwracajcie więc uwagę na to, jaki rozmiar płyty i palników posiadacie. By podgrzewanie dań nie sprawiało żadnego problemu, garnek musi zostać wykryty przez płytę, tak więc najlepiej jest używać garnka o średnicy identycznej lub zbliżonej do wyznaczonego obszaru grzewczego.

Kolejnym aspektem jest materiał, z jakiego został wykonany garnek do indukcji. Na szczęście nie musicie rezygnować z tych mniej powszechnych od aluminiowych, jak emaliowane, miedziane czy ceramiczne. Obecnie niemal każdy producent ma w swojej ofercie szeroki wybór dostosowanych do indukcji naczyń, co znacznie ułatwia dobranie garnków nie tylko funkcjonalnych i bezpiecznych dla zdrowia, ale także wizualnie pasujących do kuchni.

Garnek na indukcję – inwestycja na lata

Decydując się na zakup, myślcie długoterminowo. Zwróćcie przede wszystkim uwagę na to czy garnek będzie wygodny i praktyczny – sprawdźcie mocowanie rączek i jakość pokrywek, materiał, z jakiego został wykonany oraz oznakowane odpowiednie symbole tak, by naczynie na indukcję mogło posłużyć wiele lat.

OCEŃ POST