Prognoza pogody przewiduje weekendowe ocieplenie. Wykorzystajmy ten czas na ognisko. To świetny moment by odpocząć od codziennych spraw i złapać trochę świeżego powietrza w gronie najbliższych👨👩👧👦
Do ogniska polecamy żeliwny kociołek, przygotowane w nim potrawy wyróżniają się niepowtarzalnym smakiem, który doceniają nawet profesjonalni kucharze. 👌 Dla tych osób, które lubią sprawdzone przepisy mamy kilka inspiracji, które możecie wykorzystać w kociołku. Jednak ostrzegamy te potrawy uzależniają i od teraz ognisko nabierze całkiem innego znaczenia.
Kociołkowy Gulasz
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 1/2 kg grzybów leśnych mieszanych (jakie macie)
- 1 kg ziemniaków
- 2 cebule
- olej do smażenia
- sól, pieprz,kminek, majeranek
- 1 szkl. czerwonego wytrawnego wina
Przygotowanie:
Do kotła wrzucamy jednocześnie mięso, cebulę i grzyby (wszytko pokrojone w grubą kostkę) , doprawiamy solą i smażymy na złoto – jest to „ciężka” praca w „szkodliwych” warunkach ( dym z ogniska wali po oczach, a goracy gar wymaga trochę wprawy przy mieszaniu) …ale warto. Potem jest już znacznie przyjemniej. Podlewamy winem i dusimy do jego odparowania.
Podsmażone składniki zalewamy wodą i dodajemy do smaku resztę przypraw. Gotujemy ok. 40 min dbając by ognisko nie zgasło.
Obrane ziemniaki kroimy w małą kostke , dodajemy do gara i gotujemy tak , aby część z ziemniaków się rozpadła zagęszczając danie ( ok.20 min)
Spożywamy na wolnym powietrzu , w dobrym towarzystwie , a już koniecznie z lampką czerwonego wina. Smacznego
Chleb z czubrycą pieczony w żeliwnym garnku
- mąka pszenna typ 650 700 g
- łyżeczka cukru
- 2łyżeczki soli morskiej
- drożdże 30g
- jogurt naturalny
- woda 2 szklanki
- czubrica zielona 2 łyżeczki
- olej rzepakowy
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w robocie kuchennym (końcówka hak) i dokładnie wyrabiamy przez około 5 minut. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy na noc do lodówki. Ciasto powinno wyrastać w chłodzie przez około 8 godzin.
Rano ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką i krótko wyrabiamy nadając kształt okrągły lub owalny w zależności od kształtu garnka, w którym będzie pieczony. Ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Garnek wkładamy do zimnego piecyka, temperaturę nastawiamy na 240-250 stopni C i nagrzewamy garnek przez około 40-50 minut.
Chleb nacinamy ostrym nożem i ostrożnie przekładamy do gorącego naczynia. Pieczemy pod przykryciem przez 30-35 minut w 200 stopniach C. Aby skórka na chlebie była rumiana i chrupiąca zdejmujemy przykrywkę i dopiekamy przez 20 minut.
Chleb powinniśmy ostudzić na kratce, ale pysznie smakuje od razu po upieczeniu posmarowany masłem.
Myśliwska karkówka z kociołka
- 750 g karkówki,
- 3 marchewki,
- 2 cebule,
- 500 g ziemniaków,
- 2 łyżeczki papryki słodkiej,
- 100 ml bulionu lub czerwonego wina,
- kilka liści kapusty,
- kilka plasterków boczku,
- 3 łyżki oleju roślinnego,
- 3 ziarenka ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 1 łyżeczka suszonego majeranku,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Karkówkę umyj, osusz i pokrój w plastry. I następnie rozbij je tłuczkiem pokrój na mniejsze kawałki.
- Do kociołka wlej olej roślinny i wyłóż dno plastrami boczku.
- Dodaj mięso i pokrojone na mniejsze kawałki marchewki, cebule i ziemniaki.
- Całość zalej bulionem i dodaj wszystkie przyprawy.
- Przykryj wierzch dania liśćmi kapusty.
- Kociołek przykryj i ustaw nad żarem
- Gotuj około 90 minut. Możesz również podać jeszcze bogatszą wersję kociołka myśliwskiego z boczkiem – wtedy należy wyłożyć nim warstwę od razu na kapuście.