Prognoza pogody przewiduje weekendowe ocieplenie. Wykorzystajmy ten czas na ognisko. To świetny moment by odpocząć od codziennych spraw i złapać trochę świeżego powietrza w gronie najbliższych👨‍👩‍👧‍👦
Do ogniska polecamy żeliwny kociołek, przygotowane w nim potrawy wyróżniają się niepowtarzalnym smakiem, który doceniają nawet profesjonalni kucharze. 👌 Dla tych osób, które lubią sprawdzone przepisy mamy kilka inspiracji, które możecie wykorzystać w kociołku. Jednak ostrzegamy te potrawy uzależniają i od teraz ognisko nabierze całkiem innego znaczenia.

Kociołkowy Gulasz

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 1/2 kg grzybów leśnych mieszanych (jakie macie)
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz,kminek, majeranek
  • 1 szkl. czerwonego wytrawnego wina

Przygotowanie:

Do kotła wrzucamy jednocześnie mięso, cebulę i grzyby (wszytko pokrojone w grubą kostkę) , doprawiamy solą i smażymy na złoto – jest to „ciężka” praca w „szkodliwych” warunkach ( dym z ogniska wali po oczach, a goracy gar wymaga trochę wprawy przy mieszaniu) …ale warto. Potem jest już znacznie przyjemniej. Podlewamy winem i dusimy do jego odparowania.

Podsmażone składniki zalewamy wodą i dodajemy do smaku resztę przypraw. Gotujemy ok. 40 min dbając by ognisko nie zgasło.

Obrane ziemniaki kroimy w małą kostke , dodajemy do gara i gotujemy tak , aby część z ziemniaków się rozpadła zagęszczając danie ( ok.20 min)

Spożywamy na wolnym powietrzu , w dobrym towarzystwie , a już koniecznie z lampką czerwonego wina. Smacznego

Chleb z czubrycą pieczony w żeliwnym garnku

  • mąka pszenna typ 650 700 g
  • łyżeczka cukru
  • 2łyżeczki soli morskiej
  • drożdże 30g
  • jogurt naturalny
  • woda 2 szklanki
  • czubrica zielona 2 łyżeczki
  • olej rzepakowy

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieszczamy w robocie kuchennym (końcówka hak) i dokładnie wyrabiamy przez około 5 minut. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy na noc do lodówki. Ciasto powinno wyrastać w chłodzie przez około 8 godzin.

Rano ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką i krótko wyrabiamy nadając kształt okrągły lub owalny w zależności od kształtu garnka, w którym będzie pieczony. Ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Garnek wkładamy do zimnego piecyka, temperaturę nastawiamy na 240-250 stopni C i nagrzewamy garnek przez około 40-50 minut.

Chleb nacinamy ostrym nożem i ostrożnie przekładamy do gorącego naczynia. Pieczemy pod przykryciem przez 30-35 minut w 200 stopniach C. Aby skórka na chlebie była rumiana i chrupiąca zdejmujemy przykrywkę i dopiekamy przez 20 minut.

Chleb powinniśmy ostudzić na kratce, ale pysznie smakuje od razu po upieczeniu posmarowany masłem.

Myśliwska karkówka z kociołka

  • 750 g karkówki,
  • 3 marchewki,
  • 2 cebule,
  • 500 g ziemniaków,
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej,
  • 100 ml bulionu lub czerwonego wina,
  • kilka liści kapusty,
  • kilka plasterków boczku,
  • 3 łyżki oleju roślinnego,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Karkówkę umyj, osusz i pokrój w plastry. I następnie rozbij je tłuczkiem  pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Do kociołka wlej olej roślinny i wyłóż dno plastrami boczku.
  3. Dodaj mięso i pokrojone na mniejsze kawałki marchewki, cebule i ziemniaki.
  4. Całość zalej bulionem i dodaj wszystkie przyprawy.
  5. Przykryj wierzch dania liśćmi kapusty.
  6. Kociołek przykryj i ustaw nad żarem
  7. Gotuj około 90 minut. Możesz również podać jeszcze bogatszą wersję kociołka myśliwskiego z boczkiem – wtedy należy wyłożyć nim warstwę od razu na kapuście.
4.5/5 - (39 głosów)