Praktyczne wskazówki

Patelnia grillowa otwiera kulinarne drzwi do zupełnie nowego wymiaru dań. Tęsknota za grillowanymi potrawami, takimi jak steki czy warzywa poza sezonem nie będzie już problemem. Teraz nawet zimową porą jesteście w stanie przywołać wspomnienie letnich ciepłych wieczorów spędzanych na uczcie ze znajomymi na świeżym powietrzu. Jednak by w pełni korzystać z potencjału tego naczynia, musicie wiedzieć, jak smażyć na patelni grillowej. Na szczęście jest to łatwe – pod warunkiem, że będziecie przestrzegać kilku prostych reguł.

Warto pamiętać, że kluczową kwestią jest jakość materiału i samej patelni – naczynie powinno być wykonane z dbałością o każdy szczegół. Nie sugerujcie się podczas zakupu samą ceną, ponieważ nie jest ona jedynym wyznacznikiem dobrego wykonania. Sprawdzajcie producenta i kupujcie tylko te patelnie grillowe, które posiadają gwarancję i certyfikaty potwierdzające zachowanie wszystkich niezbędnych norm.

Jakiej temperatury używać podczas korzystania z patelni grillowej?

Temperatura przy grillowaniu na patelni, jest kluczowa – analogicznie do tradycyjnego grilla naczynie powinno być dobrze rozgrzane. Nie oznacza to jednak, że konieczne jest używanie najwyższej mocy palnika. Pozwólcie patelni rozgrzać się na średnim ogniu tak, aby cała jej powierzchnia była jednolicie gorąca. Takie działanie wydobędzie bogaty, aromatyczny smak Waszego dania niezależnie od tego czy grillujecie mięso, czy też warzywa. Dobrze zapoznajcie się z mocą swojego naczynia, by móc określić tempo, w jakim przygotowuje ono jedzenie. Każda patelnia, w zależności od grubości spodu oraz jakości stopu, może różnić się pod tym względem.

Dobrą praktyką jest odpowiednie przygotowanie – na patelni grillowej możliwe jest smażenie zarówno na tłuszczu, jak i z całkowitym jego pominięciem. To sprawia, że patelnia grillowa jest idealna dla osób będących na niskokalorycznej diecie, a także dla wielbicieli bardziej tłustych dań. Swoje potrawy możecie zamarynować, zachowując wytyczne dla danego rodzaju jedzenia: mięsa marynujemy zazwyczaj przez całą noc lub nawet do 24 godzin (koniecznie w lodówce). Warzywa zwykle nie potrzebują długiego czasu, by wchłonąć z marynaty smak. Tak przygotowane potrawy usmażone na patelni grillowej z pewnością przypadną do gustu niejednemu smakoszowi.

Technika smażenia na patelni grillowej

Jak grillować na patelni grillowej? By danie faktycznie smakowało jak z grilla, zawsze obracajcie przygotowywane produkty tylko raz, co pozwoli na zatrzymanie smaku wewnątrz. Jeśli chcecie, by potrawa oprócz tego również atrakcyjnie się prezentowała, przed obrotem przekręćcie mięso, warzywo lub inny produkt, który smażycie, o 90 stopni. Dzięki temu stworzycie na powierzchni charakterystyczną dla grilla kratkę. Dobrej jakości patelnie grillowe posiadają bowiem na swojej powierzchni odpowiedni wzór odbijający się na smażonym jedzeniu.

Grillowe eksperymenty na patelni

Kreując smaki na patelni grillowej, pamiętajcie o odpowiedniej grubości produktów – grubsze steki czy karkówkę możecie włożyć na kilka lub kilkanaście minut do rozgrzanego piekarnika, by pod chrupiącą skórką nie kryło się surowe mięso. By tego uniknąć, przy przygotowywaniu jedzenia przeznaczonego do smażenia, zwracajcie uwagę na temperaturę patelni. Nie powinna być za niska, ponieważ może ona okazać się niewystarczająca do dotarcia w głąb obfitego i soczystego kawałka mięsa. Oczywiście jarosze również mają szerokie pole do popisu – grillowane tofu czy seitan w ciekawej marynacie bez wątpienia zaskoczy wszystkich gości organizowanego barbecue.

Ze wspomnianymi wskazówkami jesteście w stanie stworzyć w swojej kuchni niesamowite dania niedostępne do przyrządzenia na zwykłej patelni. Uważając na temperaturę, grubość kawałków surowego jedzenia i odpowiednie obracanie (koniecznie pomagajcie sobie drewnianymi, niemetalowymi przyrządami – tak, by nie uszkodzić powierzchni powłoki patelni), możecie stać się z pomocą dobrej patelni grillowej i sprawdzonych przepisów prawdziwymi grill mistrzami.

4.6/5 - (20 głosów)