Pizze uwielbiają wszyscy – jest to zarówno  przysmak dzieciaków jak i dorosłych.

Zrobienie jej w domu może sprawić Ci dużo więcej radości niż pójście do pizzerii. Możesz zaangażować do pomocy najmłodszych członków rodziny.

Postanowiłam, że podzielę się moim sprawdzonym przepisem na idealne ciasto, które będzie puszyste i smaczne.

Potrzebujesz:

  • 250-280ml ciepłej wody
  • 3-4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki soli, 2 łyżki cukru
  • 25g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (może być także oliwa zwykła)

Dla własnej wygody zagospodaruj sobie dużo miejsca na blacie kuchennym. Przygotuj 3 głębokie miski.

Do pierwszej miski wsyp 4 szklanki mąki i dodaj 2 łyżki oliwy i soli. Przemieszaj to do momentu aż w mące ujrzysz grudki.

W drugą miskę wlej ciepłą wodę, wsyp cukier i dodaj drożdzę. Aby uzyskać najlepszy efekt możesz wymieszać masę mikserem przez około 1 minutę. Przykryj miskę ścierką kuchenną i odstaw na 40 minut.

Po upływie określonego czasu umieść mieszankę mąki z oliwą i solą do roztworu z drożdżami (miska nr 2)

Całość musisz rozgnieść (ok 10 minut) albo użyć pomocy w postaci robota kuchennego.

3 miskę wysmaruj oliwą i odstaw do niej zagniecione ciasto na 30 minut pod przykryciem.

Po wyrośnięciu ciasta możesz podzielić je na 4 części i rozwałkować na placek o szerokości 25cm, a aby ciasto było puszyste postaraj się uzyskać grubość ok. 5mm.

Pamiętaj. Przed umieszczeniem swoich ulubionych składników wysmaruj ciasto sosem pomidorowym.

Całość należy piec w piekarniku o temperaturze 250-270 stopni przez ok. 15 minut.

Smacznego!

 

1.7/5 - (29 głosów)