Pancakes sprawdzają się wśród wszystkich! Uwielbiają je zarówno maluchy jak i dorośli.
Amerykański przysmak może być serwowany z przeróżnymi dodatkami.
Przedstawiam mój sprawdzony przepis na te słodkości 🙂
Składniki których potrzebujesz:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka masła roślinnego
- 1,5 szklanki mleka
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju – do smażenia
Wykonanie:
Przygotuj głęboką miskę w której będziesz mogła zmiksować produkty. Wlej mleko, dodaj do niego łyżkę masła roślinnego oraz wbij dwa jajka.
Mieszaj to przez 15 sekund.
Dodaj 1,5 szklanki mąki pszennej, 2 łyżki cukru, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli.
Zmiksuj całość aż uzyskasz ciasto bez grudek. Owiń miskę folią spożywczą i odstaw na +/- godzinę.
Po upływie tego czasu przygotuj patelnie (najlepiej sprawdzi się patelnia do naleśników) i wlej na nią dwie łyżki oleju. Na rozgrzaną patelnie wlej ciasto, staraj się aby placuszki nie były zbyt duże 🙂
Smaż z obu stron, aż uzyskają złoty kolor.
Ciekawymi dodatkami na słodko będą:
- syrop klonowy
- dżem
- owoce
Produkty w których możesz przygotować pancakes dostępne na naszej stronie:
Smacznego! 🙂