Garnek do gotowania mleka w którym nic się nie przypali i nie wykipi

Każdy, kto gotował mleko doskonale wie, że jest to produkt, który potrafi uciec z garnka w najmniej spodziewanym momencie. Jakby tego mało, mleko lubi przywierać do dna naczynia, a zapach przypalonego budyniu czy kakao to nic fajnego.
W czym gotować mleko, żeby nie kipiało i się nie przypalało – to pytanie bardzo często pojawia się na forach internetowych. I nic w tym dziwnego – garnki do których nie przywiera i z których nie kipi mleko to marzenie każdego.
Kompletując albo uzupełniając wyposażenie kuchni warto więc pamiętać o niepozornym i w większości przypadków niedrogim, ale za to bardzo praktycznym garnuszku do mleka.

Garnki do gotowania mleka mają zazwyczaj wielowarstwowe dno, niewielką średnicę i często bywają wyższe od tradycyjnych garnków o tym samym rozmiarze dna.
W lepszych modelach zastosowano tzw. płaszcz wodny i gwizdek, który informuje, że mleko jest już gotowe. Garnki do mleka z płaszczem wodnym mają podwójne ścianki, przed użyciem garnka przestrzeń między ściankami wypełnia się wodą. Dzięki takiemu rozwiązaniu mleko nie ma bezpośredniego kontaktu ze źródłem ciepła, tym samym minimalizujemy niemal do zera możliwość przypalenia i wykipienia mleka i potraw mlecznych.

Na rynku są też dostępne garnki do mleka dla „koneserów gotowania mleka”. Wybaczcie mi małą złośliwość, ale nie bardzo potrafię znaleźć uzasadnienie dla ceny tych garnków (od 350 złotych wzwyż) tylko dlatego, że mają odrobinę ładniejszy design (choć to jest oczywiście kwestią gustu) albo w uchwycie zamontowano termometr. Może skusiłabym się na taki garnek, gdyby… sam przynosił mleko ze sklepu, jednak chwilowo tej opcji producenci nie proponują.

Ile kosztuje garnek do gotowania mleka

Ceny dostępnych na rynku garnków do mleka są bardzo zróżnicowane. Zależą od pojemności, renomy producenta, materiałów z których został wykonany garnek i jego budowy.
Najprostsze garnuszki do mleka o pojemności około 1 litra można kupić w cenie od 20 złotych w górę
Garnki z podwójnymi ściankami są odpowiednio droższe. Dobrej jakości garnek z gwizdkiem i płaszczem wodnym to wydatek około 50 złotych, ale możecie mieć pewność, że posłuży wam wiele lat.
Za swój garnek o pojemności 1,5 litra, z nienagrzewającym się uchwytem i wielowarstwowym dnem (tzw. dno typu kapsel), wykonany ze stali nierdzewnej zapłaciłam 45 złotych (zakup w sklepie internetowym

Prymus AGD), ale widziałam też garnki do gotowania mleka w cenie 350 złotych i droższe.

Jak działa garnek do gotowania mleka z podwójną ścianką

Garnek z podwójnymi ściankami czyli wspomnianym wyżej tzw. płaszczem wodnym i gwizdkiem jest moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem. Woda, którą wlewamy pomiędzy ścianki garnka, nie zagotuje się dopóki mleko, które w tym garnku gotujemy, nie osiągnie odpowiednio wysokiej temperatury. Kiedy woda osiągnie temperaturę wrzenia (poinformuje nas o tym gwizdek), mamy pewność, że nasze mleko jest tylko odrobinę chłodniejsze niż woda, ale zrazem wystarczająco gorące, aby obecne w nim drobnoustroje zostały zniszczone. W tego typu garnkach na mleku nie powstaje tzw. kożuch. Dzięki temu, że mleko nie ma bezpośredniego kontaktu ze źródłem ciepła nie wykipi i nie przypali się,

Co można gotować w garnku do gotowania mleka

Garnek do gotowania mleka wyposażony w podwójne ścianki i gwizdek zapobiega wykipieniu i przypaleniu mleka oraz umożliwia:

  • przyrządzanie budyniu, puddingu, ryżu na mleku i innych potraw na bazie mleka
  • przygotowywanie wrażliwych na temperatury sosów m.in. beszamelu i sosów na bazie śmietany (np. sos serowy)
  • rozpuszczanie czekolady i kuwertury
  • przygotowywanie masy lub polewy czekoladowej
  • delikatne podgrzewanie posiłków dla dzieci

Instrukcja użytkowania garnka do gotowania mleka

  • Przed każdym użyciem zdjęć gwizdek i wlać wodę pomiędzy ścianki garnka
  • Nachylić garnek pod kątem około 30 stopni i odlać nadmiar wody
  • Założyć gwizdek, wlać mleko do garnka i rozpocząć gotowanie

Kiedy gwizdek zacznie gwizdać – mleko jest gotowe

Dlaczego mleko gotowane w tradycyjnych garnkach kipi
Mleko składa się głównie z wody, białka i tłuszczu. Mleko nie ma temperatury wrzenia, wrze zawarta w nim woda, która stanowi około 87% ogólnego składu mleka. Kiedy podgrzewamy mleko, wzrost temperatury powoduje, że białka zmieniają swoją strukturę, a tłuszcze oddzielają się od wody i wypływają na powierzchnię tworząc tzw. kożuch, Oba wspomniane czynniki utrudniają wydostawanie się pary wodnej. Parująca woda nie ma możliwości wydostania się na zewnątrz i powoduje kipienie mleka.

Produkt dostępny na Naszej stronie:

4.3/5 - (126 głosów)