Dobrej jakości zestaw garnków to podstawowy element wyposażenia każdej kuchni. Czy to tradycyjne śniadanie z jajkiem na twardo i podgrzaną parówką, sycący obiad czy ciepła kolacja – trudno wyobrazić sobie życie bez naczynia do podgrzewania potraw. Znajduje ono tysiące zastosowań i spotkać go można w każdym domu. Wybór odpowiedniego garnka może stanowić jednak nie lada kłopot. Podpowiadamy, na co warto zwrócić uwagę podczas kompletowania zestawu do Waszej kuchni.

Cechy dobrego garnka

Garnki różnią się kształtem i pojemnością, dlatego podczas inwestycji w kuchenny ekwipunek, warto zaopatrzyć się w pełen zestaw. Rozmiar ma znaczenie, ale nie jest kwestią kluczową. Podczas wyboru odpowiedniego garnka, warto zwrócić uwagę na informację, czy dopuszczalne jest mycie w zmywarce — tę cechę posiada jednak zdecydowana większość produktów dostępnych na rynku, ale pamiętajcie, że nie wszystkie!

Komplet garnków ZWIEGER Practi Plus 8-elementowy

Aby naczynia działały niezawodnie, ważne jest, by sprawdzić, czy wybrane modele nadają się do stosowania na kuchence, której używacie w Waszej kuchni. Warto więc pamiętać o możliwości użytku garnka zarówno na kuchenkach gazowych, jak i kuchenkach indukcyjnych. Dobrze zainwestować w komplety, które mogą być używane na różnego rodzaju kuchenkach, szczególnie — jeśli wybieracie droższe modele, które posłużą przez lata.

Najważniejszy jest jednak solidny materiał, będący gwarancją wieloletniego użytkowania. Producenci oferują garnki wykonane z różnych tworzyw, z których najpopularniejsze to stal nierdzewna i aluminium. Ciekawym rozwiązaniem jest także powłoka kamienna. Materiał ten to nie tylko trwałość, ale także elegancki wygląd. Odpowiednie tworzywo, z którego wykonany jest garnek, gwarantuje także szybkie i równomierne nagrzewanie, skraca czas gotowania i zapewnia komfort utrzymania czystości.

Jaki typ garnków jest najzdrowszy?

Jeśli zdrowe posiłki są dla Was kwestią priorytetową, dobrze wybrać naczynia, które nie tylko spełnią podstawowe zadania garnków, ale także podniosą jakość potraw. Zaczynając od ogólnych wskazań — upewnijcie się, że wybrane naczynia certyfikowane są odpowiednimi atestami. To szczególnie ważne, jeśli służyć będą podczas przygotowania posiłków dla niemowląt oraz alergików.

Jeśli wybieracie garnki teflonowe, dobrze zainwestować w solidną opcję, zamiast wybierać najtańsze modele. Uszkodzona powłoka teflonowa jest bowiem wyjątkowo niekorzystna dla zdrowia. Funkcją, na którą należy zwrócić uwagę, jest także nieprzywierająca powłoka — uniemożliwia ona przypalanie potraw. Bezpieczne garnki powinny ponadto mieć grube dno, odporne na uszkodzenia mechaniczne oraz działanie wysokiej temperatury.

Warto przyglądać się od czasu do czasu swojej kolekcji garnków i sprawdzać, czy ich jakość nie uległa zmianie. Popękana powłoka może być bowiem przyczyną poważnych chorób, a stare naczynia reagują z niektórymi substancjami spożywczymi, negatywnie wpływając na nasze zdrowie. Dodatkowo niektóre związki chemiczne, m.in. nikiel i chrom – które mają w składzie na przykład garnki ze stali nierdzewnej, mogą powodować alergie. Lepiej regularnie wymieniać zestaw garnków w kuchni, niż ryzykować zdrowiem domowników.

Jaki garnek wybrać na diecie odchudzającej?

Solidna jakość, sprawdzony producent i odpowiednie atesty pozwolą Wam wybrać dobrej jakości garnki, które zapewnią zdrowe gotowanie przez długi czas. Jeśli jednak szukacie czegoś więcej i potrzebne Wam naczynie do zadań specjalnych, zwróćcie uwagę na garnki dedykowane szczególnemu rodzajowi obróbki termicznej. Takie rozwiązanie z pewnością przypadnie do gustu wszystkim osobom, które nie chcą rezygnować ze smacznych potraw podczas diety odchudzającej. Warto więc mieć w kuchni garnek do gotowania na parze lub szybkowar.

OCEŃ POST