Odpowiednio przygotowana ryba może stanowić świetny dodatek do obiadu czy kolacji. Jeśli zastanawiacie się, jak zrobić rybę na patelni, by była soczysta i pełna smaku, ten artykuł jest właśnie dla Was! Duszony dorsz z warzywami, klasyczny karp w panierce czy łosoś w połączeniu ze szpinakiem sprawdzą się zarówno w czasie uroczystego posiłku podawanego gościom, jak i na co dzień. O czym należy pamiętać, przygotowując rybę? Która patelnia będzie najlepsza?

Dorsz z patelni w panierce – klasyczny przepis

Chrupiąca ryba z patelni to nie tylko przysmak jedzony w nadmorskiej smażalni, ale danie, które możecie w krótkim czasie przygotować samemu w domu. Jak sprawić, by dorsz pozostał delikatny i soczysty? Przede wszystkim pamiętajcie o skropieniu filetów sokiem z cytryny, dzięki któremu podkreślicie smak ryby. Dorsz lubi towarzystwo soli i pieprzu, a w wersji nieco urozmaiconej świetnie sprawdzą się również takie zioła, jak tymianek czy bazylia.

W międzyczasie rozgrzejcie patelnię – te ceramiczne lub teflonowe nie wymagają użycia dużej ilości tłuszczu, wystarczy, że lekko skropicie je olejem lub oliwą z oliwek. Aby filet po usmażeniu był soczysty, przed obtoczeniem go w jajku i bułce tartej, obsypcie kawałki mąką. Jeśli chcecie, by dorsz w panierce uzyskał niecodzienną teksturę, do bułki dodajcie nieco płatków kukurydzianych lub owsianych.

Karp z patelni – nie tylko na Wigilię

Karp kojarzy się przede wszystkim z okresem bożonarodzeniowym, ale warto wykorzystywać go nie tylko od święta. Jak przygotować smacznego karpia z patelni? Pamiętajcie, by przed smażeniem marynować go przez co najmniej pół godziny w soku z cytryny z dodatkiem soli i pieprzu. Wypróbujcie też zalewę, której bazą jest mleko – karp stanie się dzięki niemu niezwykle delikatny. Karp z patelni grillowej sprawdzi się nie tylko w jadłospisie osób dbających o sylwetkę, ale u wszystkich, którzy chcą odkryć nieznane dotąd walory smakowe tej ryby.

Na patelni grillowej najlepiej smażyć całe płaty ryby, wcześniej lekko ponacinane i oprószone przyprawami. Eksperymentujcie – do karpia pasuje nie tylko gotowa mieszanka ziół do dań rybnych, ale też pieprz cytrynowy, rozmaryn, bazylia czy oregano. Jeśli preferujecie klasyczny filet z karpia na patelni, zamiast oleju czy oliwy z oliwek użyjcie masła klarowanego. Pamiętajcie, by rybę podawać w towarzystwie kawałków cytryny.

Łosoś z patelni

W ostatnim czasie sporą popularność zyskał łosoś – nic dziwnego, delikatne, różowe mięso przypada do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom. Jak zrobić łososia na patelni? Najprościej będzie oprószyć dzwonki lub filety ziołami, skropić lekko sokiem z cytryny i w takiej postaci wrzucić na rozgrzaną patelnię. Jeśli chcecie przygotować coś nietuzinkowego, połączcie tak usmażoną rybę ze szpinakiem i śmietaną. Nie zapominajcie o czosnku – to on sprawi, że danie zyska ciekawy aromat.

Świetnym pomysłem na obiad będzie łosoś duszony z warzywami. Jak go przygotować? Na głębokiej patelni podsmażcie cukinię, cebulę i pieczarki, dodajcie do niego oprószone pieprzem ziołowym i solą filety z łososia oraz przykryjcie na około dwadzieścia minut. Jeśli unikacie nadmiaru tłuszczu, spróbujcie zawinąć łososia w papier do pieczenia lub folię aluminiową i w takiej formie wrzućcie na suchą, rozgrzaną patelnię.

Ryba z patelni – na czym ją smażyć?

Aby ryba z patelni była soczysta i delikatna, pamiętajcie o soku z cytryny i ziołach – to one sprawią, że danie będzie aromatyczne, a smak karpia, łososia czy dorsza – podkreślony. Pamiętajcie, by zawsze używać odpowiednich garnków i przyrządów kuchennych – patelnia nie może być zarysowana lub uszkodzona. Niezależnie od tego, czy została wykonana z aluminium, ma powłokę ceramiczną czy teflonową, używajcie drewnianych, silikonowych lub plastikowych sztućców. Na czym smażyć rybę? Olej lub oliwa z oliwek sprawdzą się niemal przy każdym daniu, jeśli chcecie uzyskać delikatniejszy smak, wybierzcie masło klarowane.

1.7/5 - (3 głosów)