Soczysta pierś z kurczaka to doskonałe uzupełnienie dania obiadowego lub kolacji, sprawdza się jako dodatek do warzyw czy ziemniaków. Kochają ją zarówno dorośli, jak i dzieci. Nic dziwnego – delikatny smak mięsa drobiowego sprawia, że lubią je nawet najbardziej wymagający smakosze. Jak przygotować pierś z kurczaka na patelni, by zachować pełnię smaku, a przy tym nie spędzić w kuchni zbyt wiele czasu? Tu znajdziecie kilka prostych sposobów na aromatyczny filet z kurczaka.

Pierś z kurczaka na patelni – krok po kroku

Pierwszym i najważniejszym elementem przygotowania piersi z kurczaka na patelni jest odpowiednia obróbka mięsa. Jeśli chcecie usmażyć filet w całości, dobrze jest go wcześniej nieco rozbić za pomocą tłuczka. Z kurczaka można wykonać mnóstwo dań – wystarczy pokroić pierś na mniejsze kawałki, by uzyskać lubiane przez dzieci nuggetsy lub niewielkie kotleciki. Po nacięciu fileta w jednym miejscu uzyska się kieszonkę, do której świetnie pasują ser żółty, pieczarki czy szpinak. W dalszych częściach tekstu znajdziecie odpowiedź na pytanie, co zrobić, by mięso pozostało soczyste i delikatne.

Soczysta pierś z kurczaka z patelni? Wystarczy marynata

Aby kurczak z patelni był soczysty i miękki, a nie wysuszony na wiór, wystarczy przygotować prostą marynatę. Bazą zalewy powinien być olej, np. rzepakowy, do niego dodajcie swoje ulubione przyprawy – może to być gotowa mieszanka dostępna w sklepach lub autorska kompozycja ziół (poleca się suszoną paprykę ostrą i słodką oraz kmin rzymski – dzięki nim mięso nabierze nieco orientalnego charakteru).

Kuchnia to świetne pole do eksperymentów – zamiast oleju podstawą marynaty może stać się jogurt naturalny, który nada piersi z kurczaka kruchości i delikatności. Drób nie musi się długo marynować, czasem wystarczy kilkanaście minut, by uzyskać dobre efekty. Jeśli spodziewacie się gości lub chcecie przygotować wyśmienity obiad, odstawcie zamarynowane mięso na kilka godzin. Pamiętajcie, w przypadku przygotowywania zalewy na bazie oleju nie będzie konieczne dodatkowe natłuszczanie patelni.

Jaką patelnię wybrać?

Wybór patelni dostępnych na rynku jest ogromny – od teflonowych, przez ceramiczne i żeliwne, po grillowe. Większość nowych produktów posiada nieprzywierające powłoki – nie musicie używać żadnego tłuszczu, by smażyć na nich np. pierś z kurczaka czy warzywa. W zależności od tego, którą patelnię wybierzecie, uzyskacie inny efekt. Różnica między mięsem z patelni grillowej a tym z ceramicznej może być naprawdę duża.

Produkty polecane

Produkt 1

Patelnia grillowa TOPFANN 24 cm

Patelnia wykonana została z wysokiej jakości aluminium oraz pokryta powłoką zapobiegającą przywieraniu.

Kup teraz

Patelnia żeliwna EMALIA RYBNIK Bona 26 cm

Patelnia żeliwna EMALIA RYBNIK Bona 26 cm

Patelnia grillowa Bona marki Emalia Rybnik wykonana została z wysokiej jakości żeliwa. Jest trwała i solidna.

Kup teraz

Patelnia grillowa ZWIEGER Obsidian 28 cm

Patelnia grillowa ZWIEGER Obsidian 28 cm

Patelnia grillowa ZWIEGER Obsidian 28 cm, wykonana z wysokiej jakości odlewanego aluminium.

Kup teraz

Dobrze rozgrzejcie patelnię

Częstym błędem popełnianym przez początkujących adeptów sztuki gotowania jest zbyt słabe rozgrzewanie patelni lub smażenie mięsa na zimnym oleju. Jeśli temperatura będzie odpowiednio wysoka, pierś z kurczaka nie będzie wchłaniać tłuszczu, pozostanie jędrna i krucha. Inny problem pojawiający się u wielu osób to zbyt długie smażenie – wystarczy kilka minut podgrzewania z każdej strony, aby filet z kurczaka był gotowy do spożycia.

Co po usmażeniu?

Co zrobić, by pierś z kurczaka po usmażeniu nie stała się sucha i twarda? Jeśli przygotowujecie danie dla kilku osób i nie chcecie, by mięso wystygło lub straciło jędrność, wystarczy, że przykryjecie je na kilka minut. Możecie też wykorzystać naczynie żaroodporne, przełożyć do niego usmażone kawałki kurczaka i włożyć do nagrzanego piekarnika na kilka, kilkanaście minut. Takie zabiegi sprawiają, że drób pozostanie soczysty i miękki. Pamiętajcie jednak, by na chwilę przed podaniem zdjąć przykrywkę, by pierś z kurczaka zdążyła odparować.

Prosty sposób na soczystego kurczaka

Jak zrobić pierś z kurczaka na patelni tak, aby mięso było soczyste? Pomocny może okazać się papier do pieczenia. Wystarczy lekko rozbity tłuczkiem filet nasmarować olejem lub oliwą oraz natrzeć przyprawami, a następnie szczelnie zawinąć w kawałek papieru do pieczenia. Następnie należy ułożyć kurczaka na rozgrzanej patelni i smażyć po kilka minut z każdej strony. Ten sposób nie wymaga użycia dodatkowego tłuszczu, uzyskacie więc lekkie i dietetyczne danie.

Przygotowując pierś z kurczaka na patelni, pamiętajcie, by nie smażyć jej zbyt długo. Mięso drobiowe potrzebuje przeważnie kilku minut podgrzewania w wysokiej temperaturze. Za długa obróbka termiczna sprawia, że zamiast soczystego i delikatnego kurczaka uzyskacie wysuszony na wiór, twardy filet. W kuchni warto eksperymentować, wypróbowywać nowe techniki, przyprawy i marynaty, aby wiedzieć, co jest dla nas najsmaczniejsze.

4.5/5 - (164 głosów)