Jesień to sezon na winogrono. Ludzie chętnie robią własne przetwory tj; wina, nalewki.

Warto też zainteresować się alternatywami jak możesz wykorzystać te gęste kiście –  zwłaszcza, że w tym sezonie mamy istny urodzaj. Jest kilka fajnych przepisów na smakołyki.

a może…

TARTA Z WINOGRONAMI?

Potrzebujesz:

  • 3 szklanki mąki
  • 20 dag masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mielonych migdałów
  • 1/4 szklanki śmietany 18%
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 70 dag zielonych winogron


Wykonanie:

Na wygodnym dla siebie miejscu umieść mąkę, migdały, proszek i cukier. Całość posiekaj wraz z masłem.
Dodaj śmietanę i jajka. Powstałą masę zagnieć, aż ciasto stanie się gładkie. Przygotuj formę do tarty i wyłóż ciasto na papierze do pieczenia tak aby było równo z krawędzią naczynia. Ułóż winogrona jedno obok drugiego. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200°C.

Na 15 minut umieść ciasto w piekarniku o takiej temperaturze. Pozostałe 45 minut należy piec ciasto w 180°C.  Gotowe 🙂

 

albo…

DŻEM Z WINOGRON!

Potrzebujesz:

  • 1 kg ciemnych winogron
  • 150 g cukru
  • sok z 2 cytryn
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu

Wykonanie:

Do wykonania potrzebować będziesz garnka z grubym dnem. Umieść w nim winogrona i zasyp je cukrem i kardamonem. Pozostaw to pod przykryciem w chłodnym miejscu (lodówka, spiżarnia, piwnica) tak, aby owoce mogły puścić swoje soki. Po upływie 2 godzin w owym garnku doprowadź do wrzenia całości nieustannie mieszając. Obserwuj gdy cukier się zacznie roztapiać – przetrzymaj na ogniu jeszcze przez 10 minut. W tym czasie owoce mogą zacząć się już rozpadać. Aby uzyskać idealną konsystencję owoce należy przetrzeć przez sito tak aby pozbyć się z nich pestek i skórek.

Przygotowane już winogrona umieść w garnku i gotuj na małym ogniu kilka minut. Dolej sok z cytryny. Co jakiś czas mieszając pozostaw masę na 15 minut. Całość powinna zrobić się już gęstsza.

Słoiki należy umyć i dokładnie wyparzyć. Do tak przygotowanych szklanych pojemników można przelać przygotowany dżem. Szczelnie zakręć słoiki.

Aby wydłużyć trwałość wyrobu można pasteryzować słoiki w rozgrzanym piekarniku lub wrzącej wodzie przez około 10 minut.

PAMIĘTAJ!

Słoiki z dżemem należy kłaść do góry dnem.

 

Co powiesz na….

Sok z winogron na zimę?

Potrzebujesz:

  • 4 kg winogron (obranych z łodyg)
  • 1 kg cukru
  • szklanka wody

Wykonanie:

Należy do garnka wlać wodę, wsypać owoce i połowę cukru. Gotuj przez około godzinę, następnie dosyp resztę cukru. Gotuj do momentu, aż owoce będą się rozpadać (prawdopodobnie przez kolejną godzinę). Sok z winogron przecedź, owoce przetrzyj przez sito. Ewentualnie dosłódź. Gorący sok przelej do słoików lub butelek. Odstaw do góry dnem mocno zakręcone.

 

 

W Naszym sklepie możesz znaleźć produkty które ułatwią zrealizowanie powyższych przepisów 🙂

PRYMUS-AGD 



 

3.3/5 - (3 głosów)