Jesień to sezon na winogrono. Ludzie chętnie robią własne przetwory tj; wina, nalewki.
Warto też zainteresować się alternatywami jak możesz wykorzystać te gęste kiście – zwłaszcza, że w tym sezonie mamy istny urodzaj. Jest kilka fajnych przepisów na smakołyki.
a może…
TARTA Z WINOGRONAMI?
Potrzebujesz:
- 3 szklanki mąki
- 20 dag masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki mielonych migdałów
- 1/4 szklanki śmietany 18%
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 70 dag zielonych winogron
Wykonanie:
Na wygodnym dla siebie miejscu umieść mąkę, migdały, proszek i cukier. Całość posiekaj wraz z masłem.
Dodaj śmietanę i jajka. Powstałą masę zagnieć, aż ciasto stanie się gładkie. Przygotuj formę do tarty i wyłóż ciasto na papierze do pieczenia tak aby było równo z krawędzią naczynia. Ułóż winogrona jedno obok drugiego. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200°C.
Na 15 minut umieść ciasto w piekarniku o takiej temperaturze. Pozostałe 45 minut należy piec ciasto w 180°C. Gotowe 🙂
albo…
DŻEM Z WINOGRON!
Potrzebujesz:
- 1 kg ciemnych winogron
- 150 g cukru
- sok z 2 cytryn
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
Wykonanie:
Do wykonania potrzebować będziesz garnka z grubym dnem. Umieść w nim winogrona i zasyp je cukrem i kardamonem. Pozostaw to pod przykryciem w chłodnym miejscu (lodówka, spiżarnia, piwnica) tak, aby owoce mogły puścić swoje soki. Po upływie 2 godzin w owym garnku doprowadź do wrzenia całości nieustannie mieszając. Obserwuj gdy cukier się zacznie roztapiać – przetrzymaj na ogniu jeszcze przez 10 minut. W tym czasie owoce mogą zacząć się już rozpadać. Aby uzyskać idealną konsystencję owoce należy przetrzeć przez sito tak aby pozbyć się z nich pestek i skórek.
Przygotowane już winogrona umieść w garnku i gotuj na małym ogniu kilka minut. Dolej sok z cytryny. Co jakiś czas mieszając pozostaw masę na 15 minut. Całość powinna zrobić się już gęstsza.
Słoiki należy umyć i dokładnie wyparzyć. Do tak przygotowanych szklanych pojemników można przelać przygotowany dżem. Szczelnie zakręć słoiki.
Aby wydłużyć trwałość wyrobu można pasteryzować słoiki w rozgrzanym piekarniku lub wrzącej wodzie przez około 10 minut.
PAMIĘTAJ!
Słoiki z dżemem należy kłaść do góry dnem.
Co powiesz na….
Sok z winogron na zimę?
Potrzebujesz:
- 4 kg winogron (obranych z łodyg)
- 1 kg cukru
- szklanka wody
Wykonanie:
Należy do garnka wlać wodę, wsypać owoce i połowę cukru. Gotuj przez około godzinę, następnie dosyp resztę cukru. Gotuj do momentu, aż owoce będą się rozpadać (prawdopodobnie przez kolejną godzinę). Sok z winogron przecedź, owoce przetrzyj przez sito. Ewentualnie dosłódź. Gorący sok przelej do słoików lub butelek. Odstaw do góry dnem mocno zakręcone.
W Naszym sklepie możesz znaleźć produkty które ułatwią zrealizowanie powyższych przepisów 🙂