Szarlotkę uwielbiają wszyscy! W taką porę roku jabłek jest cała masa, więc warto przerobić je na wiele sposobów.Kruche ciasto, beza, jabłka z posmakiem cynamonu… Łatwa w zrobieniu, szybka oraz przepyszna!
Zachęcam do wypróbowania przepisu na ciasto, które jest moim ulubionym i sprawdzonym.

 

Jak uzyskać idealne ciasto kruche?

  • 3 szklanki (450 g) mąki pszennej
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g masła
  • 50 g smalcu lub masła
  • 5 żółtek
  • 3 szklanki cukru

Aby było Ci najwygodniej zachęcam do skorzystania ze stolnicy. Przesiej mąkę, dodaj cukier, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Dodaj starte na tarce lub drobno posiekane masło oraz posiekany smalec. Ucieraj składniki palcami lub siekaj składniki na stolnicy aż powstanie drobna kruszonka.
Dodaj żółtka i zagnieć ciasto łącząc ze sobą wszystkie składniki. Uformuj kulę, rozpłaszcz ją, zawiń w folię i schowaj do lodówki na ok. pół godziny.

Jabłka z posmakiem cynamonu

  • 1 kg jabłek odmiany szara reneta
  • 1 cukier wanilinowy
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
  • 1 łyżeczka cynamonu

 

Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj sok z cytryny, proszek budyniowy oraz cynamon, wymieszaj, odstaw. Piekarnik nagrzej do 175 stopni C.
Wyjmij ciasto z lodówki, odłóż 1/3 ciasta i schowaj je z powrotem do lodówki. Z 2/3 pozostałego ciasta uformuj kulę i pokrój ją na cienkie plastry, układaj je na dnie blaszki o wymiarach 25 x 35 cm posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia lub posypanej mąką. Plastry ugnieć palcami na jedną równą warstwę i wstaw do piekarnika na 10 minut.

Delikatna beza

  • 5 białek
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier puder do posypania

Ubij białka na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodawaj cukier cały czas ubijając. Po skończonym cukrze ubij jeszcze przez ok. 2 – 3 minuty. Dodaj mąkę ziemniaczaną i zmiksuj.
Na podpieczony spód wyłóż jabłka, na wierzchu bezę i na końcu starte na tarce ciasto z lodówki. Piec przez ok. 35 minut na złoty kolor, oprószyć cukrem pudrem.

4.7/5 - (4 głosów)