Na każdym wielkanocnym stole znajdują swoje miejsce tradycyjne potrawy. Mimo że na ostateczny wybór świątecznych dań wpływa wiele czynników, zawsze można doszukać się kilku produktów łączących pokolenia. Na szczęście podczas tych Świąt, nie trzeba przygotowywać aż 12 potraw, jak ma to miejsce podczas Wigilii – czasami wystarczy naprawdę kilka dań. Jakie współczesne potrawy nawiązują do dawnych tradycji? I dlaczego niektóre dania w ogóle nie powinny się tam znaleźć?

Jakie są potrawy wielkanocne?

Jak nakazuje tradycja, nadejście Wielkanocy wymaga podania potraw świątecznych, które są charakterystyczne dla tego wyjątkowego okresu. Święta Wielkiej Nocy występują po poście, dlatego też potrawy wielkanocne zjadane są ze smakiem oraz apetytem. Można serwować domowej roboty mięsne wyroby, bez których nie wyobrażamy sobie niektórych dań. Oczywiście poza jajkiem i smacznymi wypiekami, istnieją również inne potrawy wielkanocne, których nie może zabraknąć na świątecznym stole.

Potrawy wielkanocne z jajkiem w roli głównej

Różne oblicza jajek wielkanocnych są symbolem wielkanocnych potraw. Jajko oznacza nowe życie, dlatego też pojawia się w święconce, ale także pojawia się w wielu formach na świątecznym stole. Tak naprawdę jajka wielkanocne można podawać na mnóstwo sposobów, lecz doskonałym pomysłem jest zaserwowanie rodzinie przynajmniej kilku wersji jajek.

4.9/5 - (51 głosów)