Okres przedświąteczny związany jest z przygotowaniami do rodzinnej uczty przy eleganckim, zastawionym pysznościami stole. Przy nim dzielicie się nie tylko opłatkiem i potrawami, lecz także miłością, nadzieją oraz mądrością. A wszystko to w atmosferze spokoju, wśród niezliczonych bodźców zapachowych, z których, niezależnie od regionu, równie mocno słyną Święta Bożego Narodzenia.

Wśród uwielbianych potraw, które pobudzają zmysły, znajdują się słodkie wypieki. Bez nich stół wigilijny może wydawać się niepełny. W końcu do gorącej kawy najlepiej smakują ciasta przygotowane w domowym zaciszu. Jednak czy każdy wypiek świąteczny warto serwować już podczas Wigilii? Jakie ciasta sprawdzą się najlepiej w niewielkim gronie? Które z nich możecie przygotować nieco wcześniej, aby w najbardziej zabieganym okresie odjąć sobie nieco pracochłonnych obowiązków?

Jakie ciasto na Wigilię?

W wielu domach wciąż pilnuje się tradycyjnej liczby potraw na wigilijnym stole. Wśród 12 propozycji można znaleźć słodkie dodatki zawierające mak, przyprawy korzenne, świeże lub suszone owoce oraz aromatyczny twaróg waniliowy. Chodzi oczywiście o makowiec, piernik oraz sernik, niezmiennie chętnie wybierane wypieki świąteczne. Jeżeli jednak wolicie coś bardziej oryginalnego, nic nie stoi na przeszkodzie, aby na Waszym stole pojawiły się miodowniki, orzechowce, świątecznie muffiny, sękacze czy tort czekoladowy.

Tradycyjne ciasta oraz ciastka nie muszą jednak wyglądać zawsze tak samo. Jeżeli chcecie stworzyć oryginalne wypieki świąteczne, które zaskoczą gości nie tylko smakiem, lecz także prezentacją, zamiast prostokątnej blachy wybierzcie niedużą tortownicę. Zarówno sernik, jak i ciasta owocowe doskonale wychodzą w okrągłych blaszkach. To idealna opcja, gdy chcecie poczęstować niewielkie grono kilkoma propozycjami słodyczy.

Jakie ciasta można przygotować wcześniej przed świętami?

Wybrane świąteczne słodkości można, a wręcz należałoby przygotować wcześniej. Przede wszystkim dlatego, że pozostawienie wszystkiego na ostatnią chwilę sprawi, że po zakończeniu prac zamiast magii świąt odczujecie wyłącznie zmęczenie. Zadbajcie o właściwe półprodukty oraz odpowiednie przybory jeszcze przed Bożym Narodzeniem. To pozwoli wypróbować blachy, ustalić czas pieczenia a przy tym przetestować przepisy na ciasta bożonarodzeniowe.

Takie narzędzie, jak mikser kuchenny Adler z obrotową misą z pewnością usprawni mieszanie produktów, ubicie serowej pianki i przygotowanie czekoladowej polewy. Z jego pomocą z łatwością przyszykujecie piernik oraz ciasto na makowiec. To propozycje w sam raz do zrobienia kilka dni przed przyjazdem gości. W końcu świąteczne ucztowanie można rozpocząć chwilę wcześniej, umilając sobie dalsze prace.

Idealne do upieczenia przed świętami są również pierniczki na choinkę. Wykonane z pomocą np. wykrawaczy do ciastek marki Karl Hausmann, a także form silikonowych marki Orion będą miały ciekawe, idealnie nadane kształty. Zdobienie gotowych wypieków możecie pozostawić dzieciom. Wyposażone w najpotrzebniejsze świąteczne akcesoria kuchenne: dekorator z rękawem, zestaw końcówek oraz wyciskacz do kremów stworzą małe arcydzieła, które dopełnią obraz wigilijnej uczty.

Czym przykryć ciasto, żeby nie wyschło?

Do przechowywania gotowych wypieków możecie wykorzystać szklane naczynia, niskie, ceramiczne patery lub np. bardzo wygodne, funkcjonalne foremki aluminiowe. Pamiętajcie, że na kilka dni przed świętami wspólnie stworzone słodkie dodatki należy trzymać w określonych warunkach, najlepiej przykryte, aby nie wysychały. Dawniej wykorzystywano w tym celu bawełniane ściereczki.

Obecnie godnie zastępują je jednorazowe akcesoria kuchenne. Do najbardziej higienicznych należą dekoracyjne serwetki papierowe lub specjalne papiery, zapewniające optymalną cyrkulację powietrza. Dzięki nim wypieki pozostają świeże i odpowiednio zabezpieczone. Z kolei do ich podania na stół świąteczny możecie wykorzystać piętrowe patery, lustrzane talerze lub zdobione na złoto podkładki, które nie tylko estetycznie wyglądają, lecz także pozwolą Wam przyspieszyć proces sprzątania po zakończeniu wigilijnej kolacji.

4.9/5 - (28 głosów)