Coraz więcej osób decyduje się w swojej kuchni na montaż płyty indukcyjnej. Jak z niej prawidłowo korzystać? Jeśli zastanawiacie się, dlaczego garnek lub patelnia nie działa na indukcji – sprawdźcie opisane przez nas powody.

Wygoda gotowania na płycie indukcyjnej zachwyca wiele osób, gdyż nie trzeba się wtedy martwić ewentualnym ulatnianiem się gazu czy powstawaniem smug na garnkach. Niewiele ludzi zdaje sobie jednak sprawę z tego, że do gotowania na indukcji potrzebne są odpowiednie naczynia. Tradycyjne modele mogą bowiem nie działać na indukcji. Jeżeli zastanawiacie się, dlaczego tak się dzieje i jak poprawnie korzystać z płyty indukcyjnej, przeczytajcie poniższe wskazówki.

Garnki przeznaczone do gotowania na indukcji

Prawdopodobnie każdy spotkał się kiedyś z sytuacją, kiedy próbował podgrzać coś na kuchence indukcyjnej, ale nie był w stanie jej uruchomić. To niemała zagwozdka – zwłaszcza gdy jesteście pewni, że urządzenie działa bez zarzutu. Jednym z głównych powodów, dla którego garnek lub patelnia nie działa na indukcji, jest jego nieprzystosowanie do innego źródła ciepła.
Płyta indukcyjna funkcjonuje dzięki polu magnetycznemu, które wyczuwa wyłącznie garnki z odpowiednim dnem. Jeśli jest ono wykonane z ferromagnetyku, indukcja się uruchomi i bez problemu zacznie się nagrzewać. Warto zatem zainwestować w komplet takich garnków i patelni, aby móc komfortowo przygotowywać każde danie — bez zastanawiania się, dlaczego płyta nie zawsze włącza się od razu po uruchomieniu.

Dlaczego tradycyjne garnki i patelnie nie działają na indukcji?

Chociaż zdarzają się przypadki, że tradycyjne patelnie działają na płycie indukcyjnej, znaczna większość modeli okazuje się bezużyteczna. Poza specjalnym dnem w naczyniach do gotowania na indukcji, garnki do takiego użytku mają inne, równie istotne cechy. Jedną z nich jest doskonale płaskie dno, które sprawi, że naczynie równomiernie się nagrzeje. Zwróćcie także uwagę na średnicę garnków i patelni – według zaleceń powinna być ściśle dopasowana do pola grzewczego, co zapewni bezpieczeństwo w kuchni.

Zalety korzystania ze specjalnych garnków i patelni na indukcji

Jeżeli zastanawiacie się, jakie są zalety takich naczyń, zwróćcie uwagę na materiał, z którego wykonane są np. specjalne patelnie na indukcję. Powłoka niektórych modeli jest granitowa, co znacznie podnosi ich wytrzymałość. Klienci cenią takie produkty za to, że łatwo je wyczyścić; do tego rzadko się przypalają, więc są idealnym rozwiązaniem dla osób, które chcą zminimalizować czas spędzany w kuchni na myciu i sprzątaniu.

Garnki przeznaczone do użytku na indukcji zapewnią przede wszystkim komfort gotowania. Jeżeli zdecydujecie się na modele z rączkami, które nie przewodzą ciepła, poparzenie się podczas przygotowywania jedzenia jest mało prawdopodobne. Wymienione cechy tych garnków mają ogromny wpływ na ich trwałość – naczynia do gotowania na indukcji będą Ci służyć o wiele dłużej w porównaniu do tych tradycyjnych, a ich cena jest równie przystępna.

Gotowanie na indukcji – jakie naczynia wybrać?

Skoro już wiecie, dlaczego patelnia lub garnek nie działa na indukcji, zapewne podjęliście decyzję o zakupie odpowiednich naczyń. Podczas wyboru garnków do swojej kuchni, zwróćcie uwagę na oficjalne oznaczenie, które powie Wam, czy dane modele są przeznaczone do gotowania na płycie indukcyjnej. Pamiętajcie, aby od razu na początku zakupów odrzucić wszystkie produkty wykonane z aluminium i miedzi, gdyż owe materiały nie mają możliwości wytworzenia pola elektromagnetycznego.

Jeśli w Waszej okolicy nie ma sklepów specjalizujących się w tej branży, możecie również sprawdzić przydatność garnków i patelni za pomocą prostego sposobu. Zabierzcie ze sobą magnes i przykładajcie go do każdego modelu. W przypadku odpowiednich naczyń przeznaczonych do gotowania na indukcji magnes powinien dać się przyciągnąć do dna garnka lub patelni. Dzięki temu będziecie mogli być pewni swoich zakupów.

3.4/5 - (30 głosów)