Pavlova to idealny deser nie tylko od święta. Jest smaczna, delikatna, chrupka na zewnątrz a mięciutka w środku. Jest z pewnością niekwestionowaną królową wśród ciast.
SKŁADNIKI
Beza:
- 6 białek w temperaturze pokojowej
- 300 g cukru pudru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu winnego
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 250 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 2 łyżki mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
PRZYGOTOWANIE :
Beza
- Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodawaj powoli cukier (łyżka po łyżce) przez cały czas ubijając. Gdy powstanie sztywna masa, dodaj łyżeczkę mąki ziemniaczanej i łyżeczkę octu winnego. Ubij całość jeszcze przez 30 sekund.
- Bezę włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C. Po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 120°C i susz w piekarniku przez 2 godziny . Gotową bezę wyłóż i zostaw na godzinę w temperaturze pokojowej do całkowitego wyschnięcia.
Przed podaniem
- Kremówkę ubij na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i mascarpone. Gotowy krem wyłóż na ostudzoną bezę.
- Udekoruj bezę świeżymi owocami
Smacznego
OCEŃ POST