Pavlova to idealny deser nie tylko od święta. Jest smaczna, delikatna, chrupka na zewnątrz a mięciutka w środku. Jest z pewnością niekwestionowaną królową wśród ciast.

 

SKŁADNIKI

Beza:

  • 6 białek w temperaturze pokojowej
  • 300 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 250 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 2 łyżki mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru

PRZYGOTOWANIE :

Beza

  1. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodawaj powoli cukier (łyżka po łyżce) przez cały czas ubijając. Gdy powstanie sztywna masa, dodaj łyżeczkę mąki ziemniaczanej i łyżeczkę octu winnego. Ubij całość jeszcze przez 30 sekund.
  2. Bezę włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C. Po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 120°C i susz  w piekarniku przez 2 godziny . Gotową bezę wyłóż i zostaw na godzinę w temperaturze pokojowej do całkowitego wyschnięcia.
Przed podaniem
  1. Kremówkę ubij na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i mascarpone. Gotowy krem wyłóż na ostudzoną bezę.
  2. Udekoruj bezę świeżymi owocami

Smacznego

 

 

OCEŃ POST