Przepyszne ciasteczka w kształcie orzecha

Ciastka „orzechy” to z pewnością jeden z najsmaczniejszych smaków dzieciństwa. Przypomina nam się nasza babcia, która zawsze przed świętami Bożego Narodzenia lub przed każdym przyjęciem rodzinnym piekła właśnie orzeszki. Po całym domu unosił się cudowny zapach ciasta. Każdy członek rodziny z niecierpliwością wyczekiwał, aż na stole pojawią się te smakołyki. Teraz to my zapewniamy naszym dzieciom ten deser, co prawda jest trochę przy tym pracy, ale naprawdę warto. Dla tych, którzy nie mają swojego przepisu na te ciastka przygotowaliśmy nasz rodzinny przepis. Pamiętaj tylko, że do ciastek potrzebna będzie specjalna patelnia, którą możesz nabyć w naszym sklepie.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 440 g mąki tortowej
  • 100 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 250 g masła lub margaryny
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM MICHAŁKOWY:

  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1/4 szklanki mleka w proszku
  • 100 g czekolady, białej
  • 30 g serka mascarpone
  • 30 g orzeszków ziemnych, zmielonych
  • 1 łyżeczka alkoholu np. wódki lub rumu

PRZYGOTOWANIE:

Na sam początek roztapiamy masełko i odstawiamy je do ostudzenia. Następnie mąkę przesiewamy razem z sodą i cukrem pudrem. Do osobnej rozbijamy jaja i roztrzepujemy je widelcem .Następnie dodajemy sól, cukier waniliowy, jajka, mąkę  oraz roztopione masło. Wszystko razem zagniatamy, aż powstanie jednolite i dosyć tłuste ciasto. Formujemy niewielkie kuleczki, które mają zając 1/2 wgłębienia w patelni do orzeszków (większe kuleczki rozleją się po patelni). Mocno zaciskamy i przekładamy na rozgrzaną płytkę gazową lub elektryczną. Pieczemy z każdej strony przez ok. 3 min do lekkiego zarumienienia. Gotowe przekładamy do wystudzenia i postępujemy dokładnie tak samo, aż do wyczerpania ciasta.
Śmietankę podgrzewamy razem z białą czekoladą, mieszamy do połączenia. Dodajemy przesiane mleko w proszku i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Następnie dodajemy alkohol i chwilę mieszamy. Przykrywamy i zostawiamy do wystudzenia. Masę schładzamy kilka godzin w lodówce, a najlepiej całą noc. Kolejnego dnia zimną masę ubijamy mikserem, aż będzie mocno gęsta. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy. Na koniec krem łączymy z orzeszkami. Krem Michałkowy jest gotowy do nadziewania. Jedną połówkę nadziewamy z górka i przykrywamy drugą połówką, lekko dociskając.

Smacznego !!

5/5 - (2 głosów)