Patelnie i garnki codziennie mają styczność z jedzeniem, które spożywamy, często poddawane są też działaniu bardzo wysokiej temperatury, dlatego podczas zakupów zwróćcie szczególną uwagę na materiał, z którego zostały wykonane. Jakie garnki i patelnie są najzdrowsze? Przede wszystkim te, które wytworzono przy użyciu substancji przebadanych pod kątem bezpośredniego kontaktu z żywnością. Na rynku dostępnych jest mnóstwo produktów posiadających powłoki ceramiczne, teflonowe czy tytanowe – które z nich są najlepsze?

Które garnki są bezpieczne dla zdrowia?

Garnki bezpieczne dla zdrowia często posiadają atest PZH, czyli Państwowego Zakładu Higieny. Materiał, z którego są wykonane, nie powinien zawierać takich substancji jak: ołów, BPA czy niskiej jakości teflonu. W przypadku, gdy dojdzie do uszkodzenia lub zarysowania powłoki, do jedzenia mogą przedostawać się szkodliwe związki. Zdrowe garnki mają grube dno, są wytrzymałe i odporne na działanie wysokiej temperatury. Dobrze jest wybierać produkty z tworzyw, które nie wchodzą w reakcję z pożywieniem. Ale które z nich są najbezpieczniejsze?

Garnki ze stali nierdzewnej

To najpopularniejszy rodzaj garnków dostępnych w sklepach, są one odporne na zarysowania i bardzo wytrzymałe. Co ważne, stal nierdzewna nie wchodzi w reakcję z żywnością, jest więc całkowicie bezpieczna dla zdrowia. Garnki ze stali nierdzewnej mogą być używane na kuchenkach gazowych, indukcyjnych i elektrycznych. Tego typu produkty są niezwykle higieniczne – ze stali produkuje się m.in. narzędzia chirurgiczne. Najwyższej jakości garnki stalowe posiadają oznaczenie 18/10, co oznacza, że do ich wyprodukowania użyto stali składającej się w 18% z chromu i w 10% z niklu.

Czy garnki emaliowane są zdrowe?

Garnki emaliowane są wytrzymałe i świetnie pasują do kuchni w stylu retro. Produkuje się je z blachy stalowej, która pokrywana jest warstwą emalii chroniącą przed zarysowaniem i gromadzeniem się bakterii. Czy garnki emaliowane są bezpieczne dla zdrowia? Tak, z powodzeniem mogą być poddawane działaniu wysokiej temperatury, nie wchodzą w reakcję z jedzeniem, a także są odporne na zarysowanie i ścieranie.

Garnki i patelnie z powłoką teflonową

Kilka lat temu tryumfy święciły garnki i patelnie posiadające powłokę teflonową – nie wymagały użycia dużej ilości tłuszczu i były łatwe w utrzymaniu. Czy teflon jest bezpieczny dla zdrowia? Wszystko zależy od jego jakości. Nowoczesne powłoki fluoro-polimerowe są odporne na zarysowania i całkowicie nieszkodliwe, ale też nie najtańsze. Najbardziej przystępne cenowo produkty wyprodukowane są przy użyciu niskiej jakości tworzyw, dlatego czasem lepiej ich unikać. Patelnie z powłoką teflonową sprawdzają się w przypadku osób chcących ograniczyć smażenie potraw z dużą ilością tłuszczu.

Garnki i patelnie z powłoką tytanową

Garnki i patelnie tytanowe są bardzo wytrzymałe, odporne na zarysowania i ścieranie. Nie zawierają szkodliwych substancji i metali ciężkich, dlatego mogą z nich korzystać alergicy, dzieci czy osoby starsze. Cechuje je duża funkcjonalność – posiadają specjalną powłokę non-stick, która sprawia, że jedzenie nie przywiera. Garnki tytanowe są łatwe w utrzymaniu – można myć je nawet w zimnej wodzie. Polubią je również osoby pragnące gotować potrawy z niską zawartością tłuszczu.

Powłoka ceramiczna, granitowa czy marmurowa?

Patelnie ceramiczne i kamienne (m.in. granitowe i marmurowe) są świetnym wyborem, jeśli szukacie produktów odpornych na zarysowania. Produkty tego typu posiadają często grube dno, dzięki któremu są w stanie długo utrzymać temperaturę. Patelnie z powłoką granitową, ceramiczną czy marmurową nie wydzielają szkodliwych związków chemicznych i nie wchodzą w reakcję z jedzeniem – są całkowicie bezpieczne dla zdrowia. Odpowiednia konserwacja i delikatne czyszczenie sprawiają, że patelnie są w stanie posłużyć przez dłuższy czas.

Kupując patelnie i garnki emaliowane, z powłoką ceramiczną, teflonową czy tytanową, pamiętajcie, by zaopatrzyć się w drewniane lub silikonowe łyżki, szpatułki i inne akcesoria. Używanie metalowych sztućców może spowodować uszkodzenie powłoki, garnki tracą wówczas swoje właściwości, a do jedzenia zaczynają przenikać szkodliwe substancje. Korzystanie ze zniszczonych sprzętów kuchennych jest niebezpieczne dla zdrowia. Jeśli zauważycie odprysk czy rysę, nie ryzykujcie, taki garnek nadaje się wyłącznie do wyrzucenia.

4.3/5 - (40 głosów)