Jak zrobić frytki w garnku – czy to bezpieczne?

Frytki są bardzo popularną amerykańską potrawą, ale wcale nie pochodzą ze Stanów Zjednoczonych. Zaskakujący może być fakt, że to w rzeczywistości bardzo europejskie danie wymyślone przez Belgów, które często spożywane jest na przykład w Holandii. Zastanawiając się nad głównymi przysmakami Wielkiej Brytanii, pewnie często przychodzi Wam do głowy potrawa zwana fish and chips. Jak zrobić frytki w garnku? Czy to bezpieczne? Jaki jest najlepszy garnek do smażenia frytek? Odpowiedzi na te pytania znajdziecie w tym artykule.

Jakie ziemniaki i mrożone frytki wybrać?

Wydaje się, że o tej potrawie wiadomo wszystko, wszak to proste danie znane każdemu. Jeśli chcecie zrobić frytki z ziemniaków kupionych w sklepie, zwróćcie uwagę na rodzaj warzywa – bardzo dobre są między innymi takie odmiany jak: Tajfun, Ibis czy Ibiza. Wtedy nie tylko jesteście blisko prawdziwych frytek belgijskich, ale także na pewno poczujecie różnicę w smaku między nimi a tymi, które znajdziecie w fastfoodwej restauracji czy w gotowej paczce mrożonych produktów.

Mimo wszystko gotowe, mrożone frytki wcale nie muszą być przez Was odrzucone. Najlepiej wybierzcie te proste, a nie karbowane. W trakcie produkcji każdy słupek poddawany jest obróbce polegającej na zanurzeniu w oleju, a karbowane przyjmą go znacznie więcej. W związku z tym, że potem i tak wrzucacie je do garnka na głęboki olej, nasączają się one podwójną dawką tłuszczu, a to źle wpływa zarówno na ich kaloryczność, jak i Wasze zdrowie. Co ciekawe, proste frytki mrożone częściej są zrobione z pokrojonego ziemniaka niż z ziemniaczanej pulpy. Pamiętajcie jednak, że nie wszystkie paczkowane produkty są takie same.

Koszyk do smażenia frytek 22cm Garnek do szparagów z sitkiem TOPFANN 16 cm Garnek ze stali nierdzewnej PRYMUS-AGD 4l

Jaki garnek jest najlepszy do smażenia frytek?

W sklepach znajdziecie mnóstwo garnków do robienia frytek. Te narzędzia przede wszystkim muszą posiadać sitko, w którym umieścicie pokrojone w słupki ziemniaki. Co ciekawe, najlepsze rodzaje sprzętów tych AGD mogą służyć nie tylko do smażenia frytek czy mięsa, ponieważ możecie wyjąć sitko i w nich gotować. Sprawdźcie też, z jakiego materiału wykonane są te garnki. Solidne stalowe konstrukcje po wyjęciu sitka pozwalają na ugotowanie w nich także makaronu.

Czy bezpieczne jest robienie frytek w garnku? Trzeba przyznać, że najmniej lubianą rzeczą podczas smażenia jest strzelający olej, który przy nieuwadze może poparzyć kucharza, a w związku z tym, że wyrzuty bywają wysokie, ucierpieć może nawet jego twarz. Producenci specjalnych sprzętów do smażenia frytek minimalizują jednak zagrożenie poprzez wykorzystywanie specjalnych materiałów do produkcji zarówno samych garnków, jak i sitek oraz pokrywek. Co ciekawe, wszystkie urządzenia posiadają nienagrzewające się uchwyty. Zawsze po usmażeniu potrawy pamiętajcie, aby odsączyć sitko za pomocą ręczników papierowych.

Jak bezpiecznie usmażyć dobre frytki w garnku?

Po przeczytaniu poprzednich akapitów wiecie już, jakie ziemniaki lub mrożone frytki wybrać, macie także wyobrażenie o odpowiednim garnku. Czas przystąpić do przygotowania tych smacznych słupków. Wybierzcie taki olej, który będzie bezwonny (na przykład rzepakowy), aby nie zabić naturalnego aromatu warzyw. Jeśli chcecie, to możecie wykorzystać tłuszcz o bardzo delikatnym ziołowym zapachu.

Jak zrobić frytki w garnku? Przed przystąpieniem do smażenia obierzcie bulwy i pokrójcie w słupki. Zanurzcie je w wodzie i pozostawcie na około 20 minut. Potem koniecznie porządnie je odsączcie, zanim wrzucicie je do garnka. Następnie przystąpcie do odmierzenia oleju, który powinien pozostawać z warzywem w proporcji 1:10 (na kilogram frytek 10 litrów oleju), w ten sposób uzyskacie idealną chrupkość frytek. Temperatura tłuszczu, do jakiej wrzucacie ziemniaki, powinna wynosić około 190–200 stopni (niektóre garnki posiadają termometry). Smażenie nie trwa długo – jedynie kilka minut, do momentu, kiedy widoczne są pęcherzyki powietrza. I gotowe.

Podsumowanie

Robienie frytek w garnku jest proste i może to zrobić nawet początkujący kucharz. To przysmak bardzo kaloryczny przez dużą ilość użytego oleju, więc wystrzegajcie się częstego przyrządzania. Smażenie frytek jest w pełni bezpieczne, jeśli pamiętacie o kilku zasadach takich jak: posiadanie odpowiedniego naczynia, uważanie na rozpryski oleju i ostrożne wyjmowanie sitka. Dodatkowo danie nie musi być przygotowanie wyłącznie z ziemniaków (możecie usmażyć na przykład bataty). Możecie też podać je z ulubionymi sosami czy ziołami.

4/5 - (309 głosów)