Niezależnie od tego, czy jesteście baristami, czy po prostu miłośnikami doskonałej, aromatycznej kawy, powinniście zdawać sobie sprawę, jak ważna jest dopasowana do rodzaju napoju filiżanka. Podczas wyboru warto zwrócić uwagę na kilka istotnych czynników, takich jak pojemność czy kształt. O czym jeszcze nie możecie zapomnieć? Czy filiżanka do latte i cappuccino mają taki sam rozmiar?
Wielkość filiżanki w milimetrach a rodzaj podawanej kawy
W przypadku kawy, szczególnie tej podawanej w kawiarniach klientom, niezwykle ważna jest odpowiednio dobrana filiżanka. Nie może ona być ani za duża, ani za mała, musi mieć wygodne ucho i kształt. Średnica standardowej filiżanki o pojemności od 150 do 180 ml wynosi zwykle około 75-90 milimetrów (mm), natomiast głębokość 75-90 mm. Pamiętajcie, że rozmiar może się różnić w zależności od kultury, regionu oraz indywidualnych preferencji.
Jaką pojemność powinna mieć filiżanka do kawy?
Pojemność filiżanki do kawy stanowi jedną z najważniejszych kwestii podczas wyboru. Jako że wyróżnia się wiele rodzajów kawy, ilość mililitrów jest różna w poszczególnych przypadkach. Najczęściej jednak filiżanka do:
- espresso i lungo mieści od 30 do 50 ml,
- cappuccino mieści od 150 do 180 ml,
- latte i americano mieści nawet do 360 ml,
- flat white mieści od 160 do 220 ml,
- macchiato mieści od 30 do 60 ml.
Pojemność zależy przede wszystkim od mocy kawy, ilości mleka, wody i pianki. Ponadto w niektórych przypadkach do napoju dodaje się lód, przyprawy lub migdały, co również wpływa na wybór szklanki.
Czy kształt filiżanki wpływa na temperaturę i aromat kawy?
Wiele osób zastanawia się, czy wystarczy wybrać filiżankę o odpowiedniej pojemności i we właściwym rozmiarze, aby uzyskać doskonałą temperaturę oraz wydobyć aromat. Powinniście jednak zwrócić uwagę również na kształt, który w zależności od preferencji pomoże Wam osiągnąć Wasz cel.
Wąskie, wysokie filiżanki ułatwiają utrzymanie wybranej temperatury kawy przez dłuższy czas z uwagi na fakt, iż w takich naczyniach mniejsza powierzchnia wystawiona jest na chłodzenie powietrzem. Z kolei filiżanki o szerokim otwarciu umożliwiają rozprowadzenie aromatów kawy w całym napoju, w związku z czym zwiększają się doznania zapachowe i smakowe.
W przypadku tych rodzajów kawy, w których pianka ma duże znaczenie (np. latte czy cappuccino), warto wyposażyć kuchnię w filiżankę o płaskim, okrągłym oraz szerokim dnie, aby na dłużej utrzymać na powierzchni warstwę spienionego mleka. Ponadto dla wielu osób ważne są też czynniki wpływające na estetykę podania, dlatego możecie rozważyć zakup naczynia w wybranym stylu, z ozdobnikami bądź fikuśnym uchem.
Filiżanki do cappuccino i latte
Latte i cappuccino to dwa różne rodzaje kawy, przygotowywane z odpowiednio dobranych proporcji składników. W przypadku pierwszego z tych napojów do podania wykorzystuje się zwykle nieco większe szklanki, aby zmieścić espresso i dużą ilość mleka. Filiżanka do cappuccino, choć kształtem przypomina tę do latte, często jest niższa i mniej pojemna.
Filiżanki do czarnej kawy
Naczynie, w którym podaje się czarną kawę, z reguły ma pojemność od 180 do 240 ml. Jest ono większe niż filiżanka do espresso, jednak wciąż nie tak duże jak szklanka do latte czy cappuccino. Co więcej, zazwyczaj ma też prostą formę — bez ozdobników czy fikuśnego kształtu i uchwytu. W tym przypadku stawia się przede wszystkim na podkreślenie smaku oraz aromatu kawy, natomiast mniejsze znaczenie ma estetyka podania.
Wybór filiżanki do kawy nie musi być trudny, jednak trzeba pamiętać o dopasowaniu rozmiaru, kształtu i estetyki do podawanego napoju. Ważna okazuje się również wytrzymałość samego naczynia, grubość ścianek (im większa, tym dłużej utrzymuje się temperatura) oraz materiał, z jakiego zostało ono wykonane. Najczęściej wybierane są: ceramika, szkło, metal i porcelana. Pamiętajcie też, że właściwie wyprofilowany uchwyt zapewnia lepszy chwyt, a szeroka podstawa sprawia, że filiżanka jest bardziej stabilna.
Polecane produkty