Na samą myśl o grzańcu robi nam się cieplej. To napój korzenny, który występuje w dwóch wersjach z alkoholem lub w drugiej tej delikatniejszej bez dodatkowych procentów. Grzane wino jest nie tylko smakowite, ale również bardzo zdrowe. Zawarte w nim przyprawy mogą nawet poprawić nasz nastrój. Przepis na grzane wino jest bardzo prosty. Przygotowując grzańca, możesz sięgnąć po każdy rodzaj wina – zarówno słodkie, półsłodkie, jak i wytrawne.
GÓRALSKI GRZANIEC
SKŁADNIKI DLA 1 OSOBY:
• wino czerwone (słodkie/półsłodkie lub wytrawne) – ¾ kubka
• pomarańcza – 1 plaster
• cynamon – 1 laska
• cynamon w proszku – ½ łyżeczki
• gałka muszkatołowa – ¼ łyżeczki
• suszone goździki – 3–4 sztuki
• świeży imbir – 2 plastry
• ewentualnie syrop malinowy lub miód do dosłodzenia
PRZYGOTOWANIE:
1. Przygotuj naczynie, najlepiej emaliowane, do którego wlejesz wino. Podgrzej wino na małym ogniu do uzyskania temperatury nie większej niż 50°
2. Gdy wino osiągnie odpowiednią temperaturę, dodaj do niego wszystkie przyprawy, a także imbir i pomarańczę. Wymieszaj dokładnie i podgrzewaj na małym ogniu jeszcze przez chwilę. Pamiętajmy o tym, aby nie zwiększyć temperatury wina
3. Gdy wino będzie dokładnie wymieszane z przyprawami, przelej je do ulubionego kubka.
Smacznego !