W sieci możemy znaleźć pełno przepisów, które podpowiadają nam jakie danie możemy upichcić na obiad. Więc dlaczego co druga osoba szuka pomysłu i inspiracji?. Większość z nas żyje na wysokich obrotach i zwyczajnie na świecie, nie ma czasu na siedzenie przy „garach”. Dlatego wychodzimy z pomocną ręką i podsyłamy Wam kilka przepisów na szybkie, niedrogie i nieskomplikowane w wykonaniu obiady.

1. Szybkie Spaghetti

Bardzo szybkie i łatwe w przyrządzeniu danie, które przygotujemy w jednym garnku. Czas trwania to ok 30 min z gotowaniem !

Składniki:

  • 350 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 250 g makaronu spaghetti
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
  • 1 pomidor
  • 1,5 szklanki wody
  • przyprawy: suszona bazylia, oregano, sól, pieprz , papryka słodka i ostra, majeranek
  • 2 łyżki oleju do smażenia

Przygotowanie :

Czosnek z cebulą kroimy  w drobną kostkę i dusimy przez ok 5 min na rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy mięso , doprawiamy przyprawami , co chwilę mieszając. W między czasie kroimy pomidora w kostkę i dodajemy do mięsa. Całość zalewamy wodą. Po chwili dodajemy do garnka makaron spaghetti przełamany na pół i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Gdy makron zmięknie dodajemy przecier pomidorowy i mieszamy.

Danie jest już gotowe !

Smacznego 🙂

2. Szybkie kotleciki z zapiekanymi ziemniaczkami.

Składniki :

  • 600 g mielonego mięsa
  • 1-2 cebule, w zależności od wielkości
  • 1 łyżka musztardy 1 jajko
  • sól i pieprz
  • 400 g ziemniaków
  • 2 duże pomidory (ok. 400 g)
  • 400 g papryki
  • 500 ml wody
  • 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1,5 łyżki pasty paprykowej
  • 200 g sera feta

Przygotowanie :

Cebulę siekamy i mieszamy z mięsem mielonym, musztardą i jakiem. Doprawimy solą i pieprzem i lepimy małe kuleczki. Następnie obieramy ziemniaki i kroimy w plasterki nie chudsze niż 5mm , pomidory i paprykę również kroimy na kawałki. Warzywa i lekko spłaszczone klopsiki umieszczamy do dużego rondla . Wodę mieszamy z koncentratem pomidorowym i pastą paprykową doprawiamy do smaku i zalewamy kotleciki z warzywami. Doprowadzamy całość do wrzenia i gotujemy na średnim ogniu przez ok 30 min. Następnie danie posypać serem i piec w piekarniku w temp. 230 ° C przez około 5 minut.

Smacznego

3.Zapiekanka makaronowa z kurczakiem

Składnik

  • 200 g makaronu,
  • pieczona pierś kurczaka lub mięso kurczaka z rosołu,
  • puszka groszku,
  • puszka kukurydzy (lub jakiekolwiek inne warzywa),
  • spora ilość startego sera,
  • ulubione zioła: bazylia, oregano, rozmaryn.

Składniki na sos beszamelowy:

  • 20 g mąki,
  • 20 g masła,
  • 180 ml mleka,
  • odrobina gałki muszkatołowej.

Przygotowanie :

Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu. W międzyczasie przygotować sos beszamelowy: w garnku roztopić masło, dodać mąkę i dokładnie wymieszać, powoli, stopniowo dodawać mleko, ciągle mieszając, aż sos będzie odpowiednio rzadki. Dodać gałkę muszkatołową. Makaron odcedzić, wymieszać z sosem, warzywami i mięsem, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Obficie posypać serem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec ok. 20-25 minut aż ser lekko zbrązowieje.

OCEŃ POST