W sieci możemy znaleźć pełno przepisów, które podpowiadają nam jakie danie możemy upichcić na obiad. Więc dlaczego co druga osoba szuka pomysłu i inspiracji?. Większość z nas żyje na wysokich obrotach i zwyczajnie na świecie, nie ma czasu na siedzenie przy „garach”. Dlatego wychodzimy z pomocną ręką i podsyłamy Wam kilka przepisów na szybkie, niedrogie i nieskomplikowane w wykonaniu obiady.
1. Szybkie Spaghetti
Bardzo szybkie i łatwe w przyrządzeniu danie, które przygotujemy w jednym garnku. Czas trwania to ok 30 min z gotowaniem !
Składniki:
- 350 g mięsa mielonego wieprzowego
- 250 g makaronu spaghetti
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
- 1 pomidor
- 1,5 szklanki wody
- przyprawy: suszona bazylia, oregano, sól, pieprz , papryka słodka i ostra, majeranek
- 2 łyżki oleju do smażenia
Przygotowanie :
Czosnek z cebulą kroimy w drobną kostkę i dusimy przez ok 5 min na rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy mięso , doprawiamy przyprawami , co chwilę mieszając. W między czasie kroimy pomidora w kostkę i dodajemy do mięsa. Całość zalewamy wodą. Po chwili dodajemy do garnka makaron spaghetti przełamany na pół i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Gdy makron zmięknie dodajemy przecier pomidorowy i mieszamy.
Danie jest już gotowe !
Smacznego 🙂
2. Szybkie kotleciki z zapiekanymi ziemniaczkami.
Składniki :
- 600 g mielonego mięsa
- 1-2 cebule, w zależności od wielkości
- 1 łyżka musztardy 1 jajko
- sól i pieprz
- 400 g ziemniaków
- 2 duże pomidory (ok. 400 g)
- 400 g papryki
- 500 ml wody
- 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1,5 łyżki pasty paprykowej
- 200 g sera feta
Przygotowanie :
Cebulę siekamy i mieszamy z mięsem mielonym, musztardą i jakiem. Doprawimy solą i pieprzem i lepimy małe kuleczki. Następnie obieramy ziemniaki i kroimy w plasterki nie chudsze niż 5mm , pomidory i paprykę również kroimy na kawałki. Warzywa i lekko spłaszczone klopsiki umieszczamy do dużego rondla . Wodę mieszamy z koncentratem pomidorowym i pastą paprykową doprawiamy do smaku i zalewamy kotleciki z warzywami. Doprowadzamy całość do wrzenia i gotujemy na średnim ogniu przez ok 30 min. Następnie danie posypać serem i piec w piekarniku w temp. 230 ° C przez około 5 minut.
Smacznego
3.Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
Składnik
- 200 g makaronu,
- pieczona pierś kurczaka lub mięso kurczaka z rosołu,
- puszka groszku,
- puszka kukurydzy (lub jakiekolwiek inne warzywa),
- spora ilość startego sera,
- ulubione zioła: bazylia, oregano, rozmaryn.
Składniki na sos beszamelowy:
Przygotowanie :
Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu. W międzyczasie przygotować sos beszamelowy: w garnku roztopić masło, dodać mąkę i dokładnie wymieszać, powoli, stopniowo dodawać mleko, ciągle mieszając, aż sos będzie odpowiednio rzadki. Dodać gałkę muszkatołową. Makaron odcedzić, wymieszać z sosem, warzywami i mięsem, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Obficie posypać serem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec ok. 20-25 minut aż ser lekko zbrązowieje.