Dobra jakość patelni oraz garnków jest bardzo ważna, ponieważ mają one bezpośredni kontakt z jedzeniem. Smażenie i gotowanie powinno odbywać się w sprzęcie, który nie wpływa na walory smakowe oraz nie zawiera żadnych niebezpiecznych substancji. W procesie podgrzewania szkodliwe związki chemiczne uwalniają się z powierzchni naczyń, a następnie przenikają do pożywienia. Podczas jedzenia dostają się do organizmu, gdzie mogą pośrednio lub bezpośrednio wpływać na pogorszenie się funkcjonowania wielu układów w ciele, np. pokarmowego.

Dlaczego aluminium, nikiel i PFOA są szkodliwe?

Aluminium, inaczej glin, używany do produkcji sprzętów do gotowania i smażenia, przyswajany jest przez wątrobę, a następnie wydalany przez układ moczowy. W momencie, gdy nerki nie funkcjonują prawidłowo, może dojść do kumulacji tego pierwiastka w organizmie, a w konsekwencji do zaburzania funkcjonowania układu nerwowego, problemów z pamięcią, koncentracją, równowagą. Dodatkowo glin obciąża wątrobę i spowalnia jej pracę, występuje nadmierna potliwość, osłabienie oraz nieprawidłowości w pracy układu pokarmowego. Natomiast u dzieci i młodzieży nadmiar aluminium może zahamować wzrost.
Nikiel najczęściej znajduje się w garnkach ze stali nierdzewnej, szczególnie tej niskiej jakości. Uważać na niego powinny osoby uczulone. W przypadku alergii lepiej zdecydować się na atestowane sprzęty, w których na pewno nie ma tego pierwiastka. PFOA to substancja chemiczna wykorzystywana przy produkcji teflonu. Można ją znaleźć również w masach klejących, piankach przeciwpożarowych oraz dywanach. Skoro jest to związek wykorzystywany do produkcji takich rzeczy, raczej nie chcielibyście, żeby znajdował się również w Waszym jedzeniu.
Jak widać, czasami nie warto decydować się na tańsze garnki i patelnie, ponieważ do ich produkcji mogły być wykorzystane szkodliwe substancje i związki chemiczne. Jest to szczególnie ważne, gdy w domu macie małe dzieci oraz osoby starsze, których organizmy są bardziej podatne na działanie niebezpiecznych pierwiastków oraz surowców. Zatem, które z dostępnych na rynku sprzętów będą odpowiednie i bezpieczne dla zdrowia? Wbrew pozorom alternatywnych rozwiązań jest naprawdę sporo.

Jakie garnki i patelnie wybrać, by były bezpieczne dla zdrowia?

Sprzęty z powłoką ceramiczną są całkowicie nieszkodliwe dla zdrowia. Podgrzewanie nie powoduje wydzielania się żadnych toksycznych substancji do jedzenia. Są neutralne oraz gwarantują niezmieniony smak potraw. To idealny wybór do gotowania dla maluchów, a także dla alergików. Garnki szklane to również świetna propozycja dla osób uczulonych. Szkło żaroodporne nie absorbuje zapachów, tłuszczów ani barwników. Łatwo daje się wyczyścić oraz nie wchodzi w żadne reakcje z jedzeniem. Można go używać zarówno do gotowania, jak i do pieczenia. Nie należy jednak korzystać z niego na indukcji.

Kolejną bezpieczną propozycją są goszczące w polskich kuchniach od dawien dawna garnki emaliowane. Najczęściej wykonane z blachy stalowej pokryte wewnątrz emalią, czyli szklistą powłoką, która jest szczelna i higieniczna. Należy jednak pamiętać, że gdy pojawi się zarysowanie lub odprysk, trzeba zrezygnować z używania takiego sprzętu. Garnki i patelnie żeliwne wykonane ze stopów żelaza i węgla są trudne do zniszczenia, bezpieczne w kontakcie z jedzeniem, a także odporne na działanie wysokich temperatur. Ciężkie i solidne naczynia posłużą przez wiele lat.

Alternatywnym rozwiązaniem są również sprzęty z powłoką tytanową lub marmurową. Nie wchodzą w reakcje z jedzeniem oraz nie zawierają metali ciężkich, PFOA czy niklu. Są odporne na ścieranie i mają dużą odporność na uszkodzenia. Jednak jeśli pojawi się zarysowanie, należy zrezygnować z ich użycia, gdyż mogły stracić swoje właściwości. Nowością na rynku są garnki i patelnie silarganowe. Dzięki połączeniu ceramiki i bezniklowej stali uzyskano w ekologicznym procesie produkcyjnym naczynia antyalergiczne.

3.1/5 - (202 głosów)