Stoicie przed lodówką i nie wiecie, co przygotować? Chcecie, żeby Wasze danie było smaczne, ale przede wszystkim zdrowe? Szukacie mniej tłustej alternatywy dla smażenia na patelni? Jeśli na którekolwiek z tych pytań odpowiedź brzmi „TAK!”, zwróćcie uwagę na najlepsze potrawy z patelni grillowej.

Czym charakteryzuje się patelnia grillowa?

Co tak właściwie odróżnia patelnię grillową od innych sprzętów kuchennych tego typu? Przede wszystkim karbowana powierzchnia pokryta nieprzywierającą powłoką. To dzięki niej produkty mogą być smażone na patelni z minimalną ilością oleju, a potrawy wyglądają jak świeżo ściągnięte z rusztu. Taka budowa wpływa też na aspekty zdrowotne dań. Tłuszcz wyciekający z mięsa podczas smażenia nie wsiąka w nie ponownie. Dzięki temu uzyskacie mało kaloryczne potrawy, z którymi zdecydowanie łatwiej dbać o sylwetkę.

Szybka przekąska — sałatka cezar na patelni grillowej

Wpisaliście w Google frazę patelnia grillowa — przepisy? To świetnie się składa, bo właśnie macie przed sobą nasze najbardziej sprawdzone propozycje. Na pierwszy ogień pójdzie sałatka cezar. Jak ją zrobić? Na 4 porcje przygotuj:

  • 600 g kurczaka,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 400 g pomidorów,
  • 400 g sałaty rzymskiej,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 6 łyżek majonezu,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 4 łyżki soku z cytryny,
  • 4 garści grzanek.

Prace rozpocznijcie od umycia i osuszenia kurczaka. Następnie pokrójcie go na małe, 2-centymetrowe kawałeczki i wymieszajcie z solą, pieprzem, i olejem. Smażcie na patelni grillowej, która w pełni wydobędzie jego smak tak długo, aby mięso zdążyło się zarumienić. Umyjcie pomidory i sałatę oraz pokrójcie je na małe cząstki. Czosnek obierzcie, przeciśnijcie przez praskę, a potem włóżcie do szklanki. Dodajcie do niego musztardę, majonez oraz sok z cytryny i wymieszajcie. Na talerz wyłóżcie warzywa oraz kurczaka. Polejcie przygotowanym sosem i gotowe!

Patelnia grillowa po włosku — bruschetta

Na myśl o włoskiej kuchni od razu się uśmiechacie? Chcecie choć nad chwilę przenieść się w ciepłe rejony pełne słońca? Pomożemy! Przed Wami klasyczna przystawka prosto znad Morza Śródziemnego: bruschetta z patelni grillowej. Do przygotowania 4 porcji potrzebujecie:

  • 700 g pomidorków koktajlowych,
  • 2 bułki ciabatta,
  • 96 ml oliwy z oliwek,
  • 16 g cebuli czerwonej,
  • 10 g świeżej bazylii.

Pokrójcie bułki i posmarujcie je oliwą, a następnie delikatnie usmażcie danie na patelni grillowej. W ten sposób świetnie podkreślicie smak chrupkiego pieczywa. Jeszcze ciepłe grzanki natrzyjcie ząbkiem czosnku. Drobno posiekajcie cebulę czerwoną, bazylię oraz pomidorki koktajlowe. Wszystkie warzywa włóżcie do miski i wymieszajcie z resztą oliwy z oliwek, szczyptą soli oraz pieprzu. Całość przełóżcie na grzanki i przenieście się smakiem do pięknej Toskanii.

Dla głodomorów — patelnia grillowa i burgery

Włoska propozycja nie za bardzo Wam odpowiada? Może wolicie zanurzyć się w odmęty kuchni amerykańskiej? Pomoże w tym przepis na burgery z patelni grillowej. To świetna propozycja, która z pewnością zasmakuje wszystkim mięsożercom. Do stworzenia 3 porcji przygotujcie:

  • 500 g mielonego mięsa, najlepiej wołowego, 
  • 100 g cebuli,
  • 1 jajko,
  • 30 ml oliwy z oliwek.

Cebulę obierzcie, pokrójcie w drobną kostkę, a następnie podsmażcie do zarumienia na patelni z rozgrzaną oliwą. Mielone mięso wołowe przełóżcie do czystej miski, dodajcie cebulę, jajko i doprawcie do smaku solą, pieprzem, kminkiem, czosnkiem mielonym oraz gałką muszkatołową. Całość wymieszajcie ręką. Z powstałej masy uformujcie płaskie kotlety, a następnie ułóżcie je na dobrze rozgrzanej patelni grillowej. W ten sposób otrzymacie pyszne danie z mniejszą ilością tłuszczu. Smażcie po 4 minuty z każdej strony. Możecie je zjeść solo, w bułce z dodatkiem ulubionych sosów i warzyw lub w towarzystwie frytek i surówki.

Podsumowanie

Patelnia grillowa sprawia, że dania, które przygotowujecie w Waszych kuchniach, są zdrowsze i jeszcze smaczniejsze niż zwykle. Nie oprze się im nawet największy smakosz! Możecie ugotować pyszne propozycje mięsne lub wegetariańskie ze wszystkich stron świata. Szukajcie nowych połączeń smakowych i smażcie mistrzowskie potrawy z patelni grillowej. Dobrej zabawy!

4.6/5 - (8 głosów)