Powiedzmy sobie szczerze. Gotowanie wymaga czasu i dużych chęci, dlatego osoby zapracowane rzeczywiście mają z tym problem. Co zrobić, aby nie wydawać fortuny w restauracjach na obiady?, lub nie żywić się czym popadnie?. Polecamy szybkowar, to idealne naczynie dla wszystkich którzy uwielbiają domowe obiadki, ale nie mają zbyt dużo czasu na ich przygotowywanie.  Ankieta przeprowadzona wśród osób, które posiadają to cudowne urządzenie wynosi, że czas obiadu skrócił się conajmniej o jedną trzecią, a przy niektórych daniach nawet dwukrotnie. Dodatkową zaletą jest to, że przyrządzane w nim potrawy gotują się o wiele krócej, dzięki czemu są bogatsze o wartości odżywcze. Przekonaliśmy Cię do szybkowaru, ale nadal nie masz pojęcia co możesz w nim ugotować ?. Bez obaw mamy kilka kulinarnych inspiracji, które możesz przygotować w swoim nowo zakupionym szybkowarze.

 

Po Żarsku

  • 500 g ziemniaków
  • 2 fioletowe marchewki
  • 200 g słoniny
  • 6 dużych cebul
  • 2 cebule czerwone
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 duże pomidory malinowe
  • 2 pieczone udka z kurczaka
  • 500 g kiełbasy żarskiej
  • 150 g boczniaków
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • zielenina (natka, szczypior)
  • sól, pieprz

Ziemniaki i marchewki obieramy i kroimy na duże kawałki.
Słoninę kroimy w kostkę, wytapiamy tłuszcz, wrzucamy marchewki i ziemniaki, smażymy.
Cebule kroimy w piórka, czosnek siekamy, dodajemy do ziemniaków i dusimy pod przykryciem do jej miękkości (około 15 min).
Pomidory sparzamy, usuwamy skórę, kroimy w kostkę, dodajemy do dania.
Mięso oddzielamy od kości.
Kiełbasę kroimy na 3-4 cm kawałki, które kroimy wzdłuż na pół. Dodajemy do całości z koncentratem pomidorowym, przyprawami, pokrojonymi w paski boczniakami, dusimy pod przykryciem w szybkowarze  przez około 30 min. Co jakiś czas mieszamy.Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z posiekaną zieleniną.

 

Boloński Przysmak

  • Kotleciki:
  • 500g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 małe jajko lub 1/2 większego
  • sól, pieprz
  • olej
  • Sos
  • 250g makaronu (dowolny, u mnie małe muszelki)
  • 700g przecieru pomidorowego, u mnie z cebulą i bazylią
  • 1-2 łyżeczki ziół prowansalskich sól, pieprz
  • Cebulę siekamy. Łączymy z pozostałymi składnikami na kotleciki, zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Formujemy malutkie kotleciki. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej, podsmażamy kotleciki na dużym ogniu, do zarumienienia.

Do szybkowaru wsypujemy makaron, wlewamy przecier pomidorowy, przyprawiamy do smaku. Gotujemy jeszcze około 15-20 minut.

CHŁOPSKI GARNEK

  • 4-5 średnich ziemniaków
  • 1 papryka
  • puszka pomidorów
  • 0,5kg mięsa wołowego
  • 400 g kiełbasy
  • pół cebuli
  • 4 ząbki czosnku
  • 300g małych pieczarek
  • 100 ml wody
  • sól, pieprz, 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • kilka listków świeżej bazylii
  1. Ziemniaki obierzcie i pokrójcie w sporą kostkę o boku ok 2,5-3 cm. W sporą kostkę pokrójcie także paprykę. Cebulę pokrójcie w półplasterki, czosnek obierzcie i każdy z ząbków przekrójcie na 2-3 części, w zależności od jego wielkości. Kiełbasę pokrójcie w plasterki lub półplasterki.
  2. Wszystkie składniki: warzywa, czosnek i cebulę, mięso, kiełbasę, umyte małe pieczarki, włóżcie do garnka szybkowaru. Przemieszajcie za pomocą łyżki. Dodajcie 2 płaskie łyżeczki soli i 1 łyżeczkę pieprzu, oraz trochę suszonego lubczyku. Wszystko zalejcie puszką pomidorów krojonych i dodajcie jeszcze ok 100 ml wody.
  3. Całość zamknijcie w szybkowarze, nastawcie na wyższą temperaturę parowania i postawcie na kuchence na 15 minut na średnim ogniu. Po tym czasie wypuścicie parę z urządzenia zgodnie z instrukcją i otwórzcie garnek. Podawajcie z kilkoma listkami bazylii

Smacznego !!

3/5 - (38 głosów)