Pitaja to tropikalny owoc, pochodzi z egzotycznego regionu Ameryki Południowej i Azji.
Niech nikogo nie zmyli jego niecodzienna nazwa – „smoczy owoc”, bowiem owoc ten nie ma żadnych magicznych właściwości. Jego nazwa pochodzi od jego zewnętrznej budowy, która przypomina łuski smoka.
Pitaja chroni układ krwionośny
Pitaja to owoc bogaty w betalainy – naturalne barwniki, w skład których wchodzą czerwono-fioletowe betacyjaniny i żółto – pomarańczowe betaksantyny. Badania wykazały, że betalainy hamują proces utleniania lipidów, działają ochronnie w stosunku do czerwonych krwinek oraz przeciwdziałają kardiotoksyczności w trakcie chemioterapii nowotworowej u myszy. Kardiotoksyczność to zmiany w układzie sercowo-naczyniowym wywołane na skutek chemioterapii czy radioterapii.
Pitaja – wartości odżywcze (w 100 g)
Wartość energetyczna – 52 kcal
Białko ogółem – 1.1 g
Tłuszcz – 0.4 g
Węglowodany – 11.0 g
Błonnik – 3 g
Witaminy
Witamina C – 20.5 mg
Tiamina – 0.04 mg
Ryboflawina – 0.05 mg
Niacyna – 0.16 mg
Witamina B6 – 0.029 mg
Minerały
Wapń – 8.5 mg
Żelazo – 1.9mg
Fosfor – 22.5 mg
Źródło danych: healwithfood.org
Jak obrać i zjeść?
Jadalną częścią smoczego owocu jest tylko miąższ, skórka nie nadaje się do jedzenia. Smoczy owoc można jeść podobnie jak kiwi – wystarczy przekroić pitaję w połowie ostrym nożem i przy pomocy małej łyżeczki wydrążać miąższ. Alternatywną metodą jest pokrojenie owocu w plasterki, nacięcie skórki i oderwanie jej od miąższu.
Gdzie można kupić „smoczy owoc”?
W naszym kraju Pitaja jest trudno dostępna. Najlepiej jej szukać w sklepach internetowych. Jej cena to około 12 zł za kilogram. Jeden owoc waży około 250 g. Pitaję można kupić także w proszku – jej cena waha się od 15 do mniej więcej 35 zł za 100 g.