Sałatka ze szpinakiem,kurczakiem i pomarańczą

Jak przygotować kurczaka z pomarańczami i szpinakiem?

Produkty z Naszego sklepu:

 

 

Składniki:

  • 4 duże pomarańcze 
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek 
  • 2 łyżki octu winnego z ryżu i miodu 
  • 1 i 1/4 łyżeczki soli i pieprzu 
  • 4 piersi z kurczaka, bez skóry 
  • 1 mała czerwona cebula, pokrojona na półplasterki 
  • 1 worek szpinaku 
  • 2 łyżki migdałów w plasterkach 
  • Garstka granatu lub orzechów do ozdoby

Przygotowanie:

Wycisnąć sok z 1 pomarańczy (powinno być ½ szklanki). Wymieszać sok pomarańczowy, 3 łyżki oleju, 2 octu, miodu, sól i pieprz w małej misce. Odłożyć 4 łyżki. Przelać marynatę do dużego worka. Dodać kurczaka i marynować obracając, w temperaturze pokojowej przez 15 min. lub w lodówce przez 2 godz.
Obrać pozostałe pomarańcze, podzielić na cząstki. Kurczaka wyjąć z marynaty i grillować 4 do 5 min. z każdej strony. Przełożyć na talerz i przykryć.
Pozostały olej rozgrzać w patelni. Podsmażyć cebulę (ok. 1 min.), dodać odłożoną marynatę i gotować ok. 1 min.
Zdjąć z ognia, dodać cząstki pomarańczy.
Szpinak wymieszać w dużej misce z połową mieszanki pomarańczowej. Na szpinaku położyć pierś z kurczaka. Mięso polać pomarańczowym dipem i posypać migdałami, orzechami i granatem.

Smacznego!

OCEŃ POST