Garnki to niezbędnik każdego miłośnika gotowania. Na rynku jest cała masa produktów do wyboru – począwszy od ogromnego wyboru w kwestii użytych materiałów po różne powłoki, kolorystykę i wzory.

Aby służyły przez lata należy odpowiednio o nie dbać. Większość nowych garów jest przystosowana do mycia w zmywarce, jednak aby wydłużyć żywotność produktu preferowane jest mycie ręczne.

Tylko czym?

Otóż każdy rodzaj powłoki posiada swój odpowiedni sposób czyszczenia.

Garnki ze stali nierdzewnej

Przede wszystkim należy pamiętać aby zrezygnować z silnych środków czyszczących, żrących oraz druciaków. Gąbka o delikatnym materiale oraz odrobina płynu do naczyń z ciepłą wodą powinna skutecznie pomóc usunąć brud.

(w przypadku gdy jedzenie przywiera do dna należy zalać to ciepłą wodą oraz odstawić na kilka godzin i próbować umyć)

Aby ewentualnie nadać połysku produktowi na rynku są dostępne specjalne środki do polerowania stali.

UWAGA!

Pamiętaj aby do rozgrzanego po gotowaniu gara nie wlewać zimnej wody.

Garnki emaliowane

Klasyczny wybór od lat – garnki emaliowane z których korzysta się od pokoleń mają swoich wielbicieli do dziś.

Najskuteczniejszym sposobem na umycie tego typu powłoki jest zagotowanie wody w brudnym garnku i dosypanie do tego 2-3 łyżek soli lub 1 łyżki sody oczyszczonej. Należy unikać szorstkich materiałów i druciaków bo mogą powodować zarysowanie nawierzchni gara.

UWAGA!

Wlanie wrzącej wody do garnka emaliowanego może spowodować pęknięcie emalii.

Garnki granitowe

Przede wszystkim – zaczekaj aż temperatura garnka spadnie. Garnek, gdy jest narażony na nagłą zmiane temperatury może zostać uszkodzony.

Usunięcie brudu będzie możliwe dzięki miękkiej gąbce oraz niewielkej ilości płynu do naczyń z ciepłą wodą.

UWAGA!

Unikaj wszelkich past czyszczących, mleczek.

 

 

Wszystkie gary o których mowa dostępne w naszym sklepie internetowym 🙂 (KLIK)

 

OCEŃ POST