Pierogi z kapustą i grzybami to potrawa, której nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Sztuką jest nie tylko odpowiednio przygotowane ciasto, lecz także farsz. Preferujesz okraszone zeszkloną cebulką, skwarkami, podane solo, a może jako dodatek do czerwonego barszczu? Dowiedz się, jak zrobić ciasto oraz dobry farsz do pierogów z kapustą i grzybami, a co ważne — zachować jednocześnie porządek w miejscu pracy.

Ile pierogów przygotujemy z 0,5 kg mąki?

Ile mąki, ile kapusty… Te pytania zadajemy sobie najczęściej, zanim przystąpimy do wykonania ciasta pierogowego. Przyjmuje się, że z 0,5 kg mąki powinno nam wyjść około 50 pierogów. Według sprawdzonego przez nas przepisu powinniśmy użyć również tyle samo kapusty kiszonej.

ciasto pierogowe:

  • 0,5 kg mąki pszennej + odrobina do podsypywania stolnicy i pierogów
  • szklanka gorącej wody
  • 50 g miękkiego masła
  • łyżeczka soli

farsz:

  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • szklanka suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz lub inne przyprawy

Podany przepis można dowolnie modyfikować, aby uzyskać pożądaną liczbę pierogów. Pamiętajmy, że na ostateczną ilość wpływa grubość ciasta, a także wielkość naszego wyrobu.

Delikatne ciasto do świątecznych pierogów

Każdy, kto uwielbia pierogi z kapustą oraz grzybami zgodzi się ze stwierdzeniem, że są tak samo pyszne, kiedy jemy je tuż po ugotowaniu, jak i podsmażane drugiego dnia. Sekret tkwi w cieście, a dokładnie w jego grubości oraz konsystencji. Dlatego ważne jest, aby przesiać mąkę, a potem dodać do niej odrobinę soli. Następnie w gorącej wodzie należy rozpuścić masło i stopniowo wlewać całość do mąki, mieszając drewnianą łyżką. Połączone składniki przełóżmy na podsypana mąką stolnicę.

Zanim przejdziemy do rozwałkowywania ciasta, dajmy mu odpocząć. Z kolei przy wałkowaniu pamiętajmy, aby jego grubość wynosiła nie więcej niż 3 milimetry, dzięki temu pierogi będą delikatne. Do lepienia zaprośmy dzieci — niech każdy wniesie w tę potrawę swoją radość. Wyrób gotujemy w wysokim garnku przez około 3 minuty.

Jak zrobić dobry farsz do pierogów z kapustą i grzybami?

Farsz na pierogi z kapustą i grzybami najlepiej przygotować dzień wcześniej. Grzyby należy starannie opłukać, zalać zimną wodą, a potem odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin lub całą noc. Kolejnego dnia zagotujcie je z dodatkiem warzyw. Do wigilijnego nadzienia sprawdzi się marchewka z pietruszką. Pamiętajmy, aby pod koniec gotowania doprawić całość według uznania. Przedstawiona kolejność jest ważna, ponieważ w przeciwnym razie grzyby mogą stać się gorzkie.

Czym doprawić farsz do pierogów z kapustą i grzybami? Tradycyjnie dodajemy sól oraz pieprz, ale możliwości jest o wiele więcej! Przyprawy dobierajmy według własnych preferencji smakowych. Jedyne, o czym należy pamiętać to to, aby nie przesadzić z ich ilością, bowiem farsz powinien pozostać wyraźny, a smak grzybów i kapusty wyczuwalny. Podczas gotowania można dodać liście laurowe, ziele angielskie, a nawet odrobinę bulionu.

W osobnym garnku ugotujmy do miękkości kiszoną kapustę. Następnie połączmy ją z odcedzonymi grzybami oraz warzywami – je zmielmy w maszynce do mięsa. Jeśli nie mamy takiego urządzenia, wystarczy posiekać całość najlepiej na drewnianej desce. Aby świąteczne pierogi były jeszcze pyszniejsze, dodajmy do farszu wcześniej podsmażoną cebulkę. A co zrobić, żeby kapusta była kwaśna? Zazwyczaj chcemy, aby była delikatna, jednak jeśli wolisz bardziej wyraźne smaki, wystarczy że przepłuczesz ją mniej razy niż zwykle.

Ile kapusty trzeba przygotować na 100 sztuk pierogów?

Farszu nie musimy żałować, najważniejsze jest ciasto; musi być dobrze zlepione. To warunek konieczny, jeśli nie chcemy, żeby pierogi rozpadły się podczas gotowania. Ile kapusty trzeba na 100 sztuk pierogów? Przeliczając nasz przepis, potrzebujemy ok. 1 kg kiszonej kapusty. Jeśli wolimy dodać więcej grzybów, wystarczy dać nieco mniej kapusty, a całość się nie zmarnuje.

Aby zrobić doskonałe wigilijne pierogi z kapustą i grzybami potrzebujemy również solidnej stolnicy, wałka oraz garnka. Do wykrawania ciasta sprawdzi się szklanka lub wykrawaczka do ciastek — a wszystkie te akcesoria znajdziecie na naszej stronie.

4.2/5 - (18 głosów)