Sałatka z grillowanym kurczakiem i papryką to idealny pomysł na szybki posiłek.
Składniki:
- Pierś z kurczaka
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- Łyżeczka słodkiej papryki
- Łyżeczka ziół prowansalskich
- Ząbek drobno posiekanego czosnku
- Szczypta soli
- Szczypta pieprzu
- Garść sałaty
- Czerwona papryka
- Garść kawałków sera parmezan
- Sos musztardowo-miodowy: 2 łyżeczki musztardy, łyżeczka miodu, 3 łyżeczki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- Pierś z kurczaka oczyszczamy i filetujemy na 2-3 porcje – w taki sam sposób, jak na kotlety z kurczaka. Olej, paprykę, zioła, czosnek, sól oraz pieprz, mieszamy w misce do połączenia się składników. Do marynaty wkładamy kurczaka na około 15 minut. Patelnię grillową mocno rozgrzewamy, kiedy przyłożymy nad nią rękę i będziemy czuli ciepło, oznacza, że się nagrzała. Na tak rozgrzaną patelnię wkładamy kawałki kurczaka i smażymy na dość dużym ogniu – po kilka minut z jednej strony. Kiedy kawałki kurczaka na brzegach będą białe-usmażone, przekładamy mięso na drugą stronę i smażymy podobną długość czasu, jak na pierwszej stronie. Następnie wyłączamy gaz i zostawiamy mięso na 5 minut na patelni – musimy pozwolić, aby mięso w środku doszło i było soczyste.
- Z papryki pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy na 8 części. Podsmażamy również na patelni grillowej, na której smażył się kurczak.
- Sałatę wykładamy na talerz, dodajemy paprykę, pokrojoną pierś kurczaka oraz parmezan.
- Następnie mieszamy dokładnie wszystkie składniki na sos. Najlepiej do wymieszania użyć małego słoiczka, którym po zamknięciu należy wstrząsnąć. Sałatkę polewamy sosem.
Smacznego!
Źródło: www.kuchniabazylii.pl
4.4/5 - (28 głosów)