Szybkowar to dziś bardzo popularne urządzenie. Ten kto posiada to urządzenie w kuchni jest prawdziwym szczęściarzem.
Szybkowar to inaczej garnek ciśnieniowy, który w znacznym stopniu skraca czas gotowania. Wzrost temperatury wrzenia przyśpiesza gotowanie potraw. Garnek ten posiada wiele ciekawych funkcji i jest bardzo prosty w obsłudze.
Szybkowar to urządzenie, które idealnie sprawdza się w życiu osób, które większość swojego czasu spędzają w pracy lub trudzą się innymi zajętościami. Konstrukcja garnka jest bardzo prosta. To co da można zauważyć szczegółowo przyglądając się garnkowi to, że jest to gruby i ciężki garnek, z pokrywą bardzo szczelnie dociskaną specjalnym mechanizmem.

 

 

Jak idealnie wykorzystać wszystkie zalety szybkowaru?

Szybkowar to mimo, że bardzo proste w obsłudze urządzenie to ważne jest by trzymać się zasad użytkowania zamieszczonych przez producenta w instrukcji. W momencie, gdy prawidłowo korzystamy z szybkowaru jesteśmy w stanie wykorzystać jego wszystkie atuty.
Na początku gotowania szybkowar należy wypełnić wodą. Tu trzeba pamiętać, że woda powinna pokryć gotowane przysmaki. Następnie należy zamknąć pokrywę. Szczelna pokrywa pozwala na odpowiedni wzrost ciśnienia i utrzymanie temperatury w środku garnka. W momencie gdy ciśnienie wewnątrz garnka osiągnie maksymalną wartość z pokrywy zaczyna ulatniać się para. To właśnie od tego momentu należy szacować czas niezbędny do przygotowania dania.
Ważne by pamiętać, że po ugotowaniu potrawy, nigdy nie otwieraj pokrywy szybkowaru od razu!

OCEŃ POST