Sushi było początkowo metodą konserwacji ryb. Do naczynia z ugotowanym ryżem wkładano złowione i wypatroszone ryby, które dzięki temu dłużej zachowywały świeżość. Przez stulecia ten sposób przekształcono w samodzielne danie. Jeśli jednak zastanawiacie się nad tym, jak ugotować ryż do sushi w garnku, w poniższym artykule znajdziecie odpowiedź. Jest to dość proste, jednak są pewne zasady, by wyszedł idealnie. Warto ich przestrzegać, by był kleisty i pyszny. Wtedy będzie przypominał ten, który podaje się w azjatyckich restauracjach. Jaki ryż do sushi powinien być użyty?
Jak ugotować ryż do sushi – przepis
Na początku trzeba nadmienić, że nie istnieje jeden uniwersalny przepis na gotowanie ryżu do sushi. W różnych regionach wygląda to nieco inaczej, czasami dodawane także do niego są uzupełniające składniki. Ile ryżu do sushi? Poniżej – receptura.
Aby ugotować ryż do sushi według najprostszego przepisu, należy przygotować:
- ryż 0,5 kg,
- wodę 0,6 l,
- zaprawę do ryżu 8 łyżek (lub ocet ryżowy 8 łyżek, cukier 2 łyżki, sól ½ łyżeczki),
Przygotowanie:
- Jeśli nie macie zaprawy do ryżu, możecie przygotować ją sami. W tym celu wymieszajcie ocet ryżowy, cukier i sól, tak by smaki się połączyły i całość odstawcie na chwilę.
- Przesypcie ryż do sitka i płuczcie go, aby pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń. Woda musi być całkiem czysta.
- Następnie musicie zalać ryż zimną wodą. Zwróćcie uwagę, że w gotowaniu ryżu do sushi ważna jest zmniejszona jej ilość, powinna ona mniej więcej pokrywać surowy ryż o około 1-2 cm. Istotne jest także, by nie solić półproduktu.
- W dalszej kolejności musicie ją przykryć pokrywką i odstawić na kilka minut. Ryż w tym czasie wchłonie trochę wody.
- Kolejnym krokiem będzie jego zagotowanie. Warto, abyście w tym czasie pilnowali ryżu, aby się nie przypalił.
- Po zagotowaniu zmniejszcie ogień i gotujcie jeszcze ok. 10 minut.
- Następnie odstawcie naczynie (warto mieć garnek ze stali nierdzewnej z pokrywką dobrej jakości oraz grubymi ściankami, który utrzyma ciepło i da się łatwo umyć, np. Prymus-AGD) na bok na kilka minut. Nie wolno jeszcze zdejmować pokrywki. Potrawa musi „odpocząć” i ewentualnie wchłonąć pozostałą wodę.
- Następnie możecie wyłożyć ryż do sushi na miseczkę.
- Jak doprawić ryż do sushi? Trzeba dodać zaprawę do ryżu sushi i wymieszać całość bardzo dokładnie. Miłośnicy sushi mogą takiej przyprawy zrobić więcej (np. podwójną porcję), niż zostanie zużyte do tego przepisu, a resztę wlać do szklanej karafki 250 ml, aby następnym razem zaoszczędzić czas.
- Przed nałożeniem ryżu na płaty sprasowanych wodorostów (nori) musicie koniecznie wystudzić go, by był tylko nieco cieplejszy, niż temperatura powietrza, bo algi chłoną wilgoć i potrawa nie będzie smaczna.
Jak ugotować ryż do sushi?
Jaki ryż do sushi? Na rynku istnieje wiele odmian tej rośliny. Istotne, by był to ryż o krótkich ziarnach i aby się dobrze kleił. Zwykłe ziarno dostępne w większości sklepów to nie najlepszy wybór. Ryż do sushi jest nieco droższy niż ten zwykły, ale nagrodą będzie pyszne danie. Japończycy używają jego specjalnych gatunków, np. akitakomachi, koshihikari czy sasanishiki. Warto zaopatrzyć się w któryś z gatunków o okrągłym ziarnie i wysokiej zawartości skrobi. Jedną z najbardziej znanych odmian hodowanych na świecie jest calrose. Ostatecznie można użyć arborio.
Sushi – składniki
Przed gotowaniem ryżu do sushi można dodać na wierzch garnka np. wodorost kombu, który nada specyficznego smaku potrawie. To danie należy zjeść jak najszybciej po przygotowaniu, gdyż właśnie świeżość jest tu istotnym walorem. Do sushi oprócz ryżu i płatów wodorostów dodaje się wiele innych składników:
- rybę (np. marynowaną, surową czy gotowaną), taką jak łosoś czy tuńczyk,
- owoce morza, np. krewetki, kraby, kałamarnice,
- ikrę z łososia lub innych różnych ryb,
- warzywa, np. awokado, bambusa,
- ostry chrzan wasabi,
- sos sojowy,
- marynowany imbir.
Wraz ze wzrostem zainteresowania tą potrawą, popularność zaczęły zyskiwać np. wersje wegetariańskie.