Jak się okazuje, domowe kiszonki są proste w wykonaniu, a przy tym świetnie smakują. Są idealnym małym letnim projektem, który może posłużyć jako idealny dodatek do dań. Jak zrobić samemu zdrowe i smaczne kiszonki? Co można kisić? Poniżej znajdziesz wszelkie przydatne wskazówki oraz przepisy. 

Czym są kiszonki?

Kiszonki domowe są przetworami uzyskiwanymi w wyniku fermentacji. Zawierają w sobie wiele bakterii mlekowych, co wskazuje na ich wysokie działanie probiotyczne. Są bardzo zdrowe! Zaleca się ich spożywanie, ponieważ zawarta w nich ilość kwasu mlekowego doskonale wpływa na florę bakteryjną, a w związku z tym, również cały nasz układ trawienny. Dzięki takiemu procesowi powstrzymywane jest gnicie (np. warzyw), dzięki czemu znacznie wydłuża się ich czas przydatności do spożycia. Oprócz tego kiszonki zawierają także mnóstwo witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka.

Co można kisić?

W Polsce największą popularnością cieszy się kiszenie warzyw — między innymi kapusty czy ogórków. Są one bowiem najczęściej wybierane. Kiszone ogórki z pewnością świetnie smakują na kanapkach lub jedzone prosto ze słoika, mogą również dodać mnóstwo aromatu oraz tekstury do poszczególnych dań. Przyrządza się je zarówno na słono, jak i pikantnie. Możliwości jest naprawdę wiele, zatem wszystko zależy od wykorzystanych składników. Z kolei kiszona kapusta odpowiednio zasolona cechuje się długą trwałością oraz wyrazistym kwaśnym smakiem, który doskonale pasuje do wielu potraw — jest to również doskonała propozycja na różne imprezy okolicznościowe, takie jak np. święta Bożego Narodzenia. Oprócz ogórków bądź kapusty warto również kisić np. paprykę, cukinię, rzodkiewki lub nawet marchew.

Czego potrzebujesz do kiszenia?

Przede wszystkim warto rozpocząć proces kiszenia od przygotowania niezbędnych akcesoriów. Wszelkie słoje do kiszenia oraz słoiki sprawdzą się tutaj idealnie. Warto, aby były wykonane z odpowiednio trwałego i szczelnego materiału — w tym wypadku szczególnie zaleca się szkło. W przypadku większych ilości warto pomyśleć o beczka kamionkowych bądź plastikowych. Ponadto należy przygotować niezbędne akcesoria do składników takie jak tarka, szatkownica oraz noże do krojenia warzyw. Mając wszystkie niezbędne narzędzia, jesteśmy gotowi do kiszenia!

Jak zacząć?

Prawidłowe kiszenie jest stosunkowo proste, ale warto trzymać się podczas niego pewnych zasad. Warzywa należy odpowiednio umyć a słoiki wyparzyć by uniknąć późniejszego psucia się przetworów. Kiszone warzywa trzeba przechowywać w odpowiedniej temperaturze, istotne też jest zachowanie prawidłowej proporcji między wodą a cukrem. Co więcej, należy ściśle przestrzegać tego, aby w naszych przetworach było jak najmniej tlenu. Dlatego kiszone wyroby (na przykład kapustę) w procesie fermentacji poddaje się ugniataniu, by je odpowietrzyć. Warto także sprawdzić wszelkie instrukcje dotyczące kiszenia określonych produktów, najłatwiej jest to zrobić, zaglądając do przepisów.

Przepisy

Poniżej znajdziesz przykładowe przepisy na popularne, domowe kiszonki, które bez problemu możesz przygotować w swoim domu:

Ogórki kiszone

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych,
  • 4 łyżki soli kamiennej niejodowanej,
  • 2 l wody,
  • pęczek kopru z nasionami,
  • 2 główki czosnku,
  • 2–3 łyżki gorczycy,
  • kilka listków laurowych,
  • łyżka ziela angielskiego,
  • korzeń chrzanu,
  • można też dodać liście chrzanu, liście czarnej porzeczki, liście dębu bądź wiśni.

Przygotowanie:

  • umyj ogórki w zimnej wodzie,
  • w garnku zagotuj 2 litry wody z ok. 4 łyżkami soli,
  • na dno słoików włóż koper, czosnek, chrzan a następnie ułóż pionowo ogórki, starając się upychać je dość ciasno,
  • na górę dodaj pozostałe przyprawy jak gorczyca, ziele i koper,
  • zalej ogórki gorącą solanką, tak by nie wystawały ponad poziom zalewy,
  • dokładnie zakręć słoiki, dla lepszego zawekowania możesz owinąć je ręcznikiem i odwrócić do góry dnem, do momentu aż przestygną,
  • pozostaw ogórki do kiszenia na około 14-20 dni, po kilku dniach przenieś je do chłodnej i ciemnej piwniczki bądź spiżarki.

Kapusta kiszona

Składniki:

  • 5 kg białej kapusty,
  • 100 g soli,
  • 5 marchewek,
  • koper,
  • 1 łyżka kminku.

Przygotowanie:

  • poszatkuj kapustę na drobno;
  • obierz marchewkę ze skórki i zetrzyj ją na tarce o drobnych oczkach;
  • poszatkowaną kapustę oraz marchew posyp solą, a potem wyrabiaj ręką lub drewnianym tłuczkiem do momentu, w którym puści sok;
  • na dno słoika połóż koper, następnie kapustę wymieszaj z kminkiem, ugniataj i podlewaj sokiem. Proces kiszenia trwa z reguły ok. trzech tygodni w temperaturze pokojowej, codziennie przebijaj kapustę tłuczkiem, aby się odgazowała.
3/5 - (2 głosów)